Kvalitu vnitřního prostředí, chcete-li ovzduší, většinou vnímáme subjektivně. Záleží na sensitivitě každého jednoho člověka. Rozhodující vliv na kvalitu ovzduší v domě nebo bytě má několik krátkodobých a dlouhodobých faktorů.

Mezi krátkodobé vlivy patří kvalita vnějšího ovzduší, objem vzduchu na jednu osobu v místnosti, výměna vzduchu a aktivity v domě jako je úklid apod. Kvalita vnitřního ovzduší však závisí zásadním způsobem i na faktorech dlouhodobých. Mezi ně patří zejména vliv konstrukce domu, vnitřní zařízení domu a použité stavební materiály.

V případě nevhodně zvoleného materiálu může dojít například k výraznému zamezení přirozeného toku vlhkosti tzv. „dýchání“ domu, které v důsledku může vést k tvorbě plísní a ke zvyšování koncentrace alergenů v obytném prostoru.

Mezi materiály s nejlepší prodyšností patří dlouhodobě minerální izolace. Skrze její strukturu z kamenných nebo skelných vláken může vlhkost bez problémů prostupovat ven. Výrobce izolačních materiálů Knauf Insulation nabízí izolaci se zachováním provětrávané fasády, která nenaruší „dýchání“ vašeho domu. Naproti tomu jiné typy izolací dokáží učinit konstrukci prakticky neprodyšnou. Ušetřit za vytápění vám tak sice pomohou, ale to není jediný parametr, na který se vyplatí myslet.

U izolace dbáme přednostně na její tepelně izolační vlastnosti. Z pohledu vlivu na kvalitu vnitřního prostředí domu však stojí za pozornost také původ izolace, respektive technologie její výroby a složení. Na trhu jsou dnes již běžně dostupné ryze přírodní materiály na rostlinné bázi. Ty však mají nevýhodu v podobě minimální odolnosti proti případnému požáru a také stále panují otázky ohledně jejich stálosti a životnosti. Jejich nespornou výhodou je však absence chemikálií.

Cestou kombinace ekologických vlastností, požární odolnosti a stálosti se vydala společnost Knauf Insulation. Ta nabízí minerální izolaci s ECOSE Technology. Díky ní izolace neobsahuje formaldehyd, fenoly, akryláty, barviva a další látky ropného původu. Jako pojivo minerálních vláken používá na místo syntetické pryskyřice pojivo na přírodní bázi. Pro minerální základ této izolace jsou pak používány recyklované nebo hojné materiály, jako je recyklované sklo v případě skelné vlny nebo kámen v případě kamenné vlny. Důkazem ojedinělých vlastností izolace s ECOSE Technology je celosvětově první ocenění za kvalitu vnitřního ovzduší Eurofins Gold.

Seznamte se se ZDRAVOU IZOLACÍ S ECOSE TECHNOLOGY a možnostmi jejího zakoupení.