Neviditelné velkoplošné topení

Velkoplošné nízkoteplotní topné systémy se dělí na tenké fólie, rohože a topné kabely. Finančně příjemná stránka spočívá v tom, že rozdělují teplo rovnoměrně; to nám vytvoří tepelnou pohodu při nižší teplotě (topíme asi o 2-3 °C méně než u radiátorů).

Příjemné je hygienické hledisko: protože je velkoplošné vytápění skryté v podlaze, stěně a dokonce i stropu – nemůže se na něm logicky usazovat prach, topení prach ani nevíří. Zlepšuje i mikroklima, protože kromě teploty v místnosti je rovnoměrná a nekolísavá také vlhkost vzduchu.

Teplo pod podlahou

Kabely, rohože nebo fólie se ukládají pod stěrku nebo výše, tedy rovnou pod nášlapnou vrstvu: laminát, dlažbu nebo jinou podlahovou krytinu.

ČTĚTE TAKÉ:

Když je radiátorem celá stěna...

Stěnové topení funguje stejně jako podlahové, topné rohože nebo fólie jsou jen místo v podlaze schované ve stěně. Ideální je to při stavbě domu, ale dá se to zvládnout kdykoliv, i v bytě činžovního domu. Topná rohož se instaluje přímo pod omítku (tu je tedy nutno odstranit), s výhodou se využívá velmi tenká topná fólie (kolem 0,4 mm).

Některé typy topných rohoží se ukládají do speciální sádrovláknité desky. Stěna (nosná nebo příčka) se tím stane jedním velkoplošným topným tělesem vydávajícím sálavé teplo. Dobře se cítíme při nižších teplotách, což nám přináší úspory za vytápění.

Obdobně fungují stropní topné panely, které se instalují pod nosnou konstrukci a překryjí se podhledem.

5 výhod velkoplošného topení

  • zdravotní: nevíří prach
  • ekonomická: tepelná pohoda při nižší teplotě, operativní regulace
  • prostorová: šetří místo, radiátory mizí
  • pohodová: teplo od nohou, hlava v chladu
  • příjemná: rovnoměrně vytápěná místnost, teplo nejde z jednoho místa, nejsou chladnější a přetopené kouty