Plánujte, aby vám teplo neunikalo

S rostoucími nároky na celistvost obálky budovy a na její vyšší tepelně-technické parametry se dostává čím dále tím více do popředí nutnost kvalitního řešení jednotlivých konstrukčních detailů.

Isover nyní přichází se zcela novým Katalogem tepelných vazeb. Katalog je unikátní především díky odlišnému způsobu práce s technickými detaily.

Vedle běžně publikovaných výsledků hodnocených vlastností konkrétního řešení detailů teplotních vazeb mezi konstrukcemi jsou navíc uváděny ucelené řady konkrétních výsledků hodnocených teplotních polí pro vybrané detaily. To umožňuje sledovat jejich změny v závislosti na použitém typu tepelných izolací, jejich tloušťce i materiálovém řešení nosné konstrukce.

Tento přístup umožňuje lepší analýzu návrhu detailu a jeho úprav. Projektant tak dostává do rukou neocenitelnou pomůcku pro řešení uvedeného typu detailu se zaměřením na vyšší energetické standardy. Z hlediska celkového konceptu tohoto Katalogu tepelných vazeb se čtenáři dostává do rukou na 40 konstrukčních detailů, ze 3 odlišných nosných systémů, ve 4 druzích základních tepelně izolačních materiálů, ve 3 energetických úrovních, což obnáší na 492 hodnot Ψe a f rsi,min.

Dejte sem dokonalá okna

Na světě je první hliníkový profil oken, který splňuje přísná certifikační kritéria německého Institutu pro pasivní domy v Darmstadtu (Passivhaus Institut). Představila ho firma Schüco. Okenní systém Schüco AWS 112.IC (Insulation Cover, konstrukční hloubka 112 mm) v kombinaci s izolačním trojsklem s hodnotou Ug = 0,7 W/(m²K) zajistí tepelnou izolaci celého okna na úrovni Uw ≤ 0,8 W/(m²K). Okenní profil doplňuje i dveřní profil, který má hodnotu tepelné izolace menší než 0,8 W/(m²K).

Ohřívejte ekonomicky

Ohřívat vodu můžete několika způsoby. Tepelná čerpadla jsou jedny z nejúspornějších opatření, i když při ohřívání na vysokou teplotu potřebují další zdroj tepla. Nová čerpadla typu vzduch-voda Rotex HPSU Hitemp umožňují ohřát topnou vodu na teplotu až 80 °C bez potřeby dalšího zdroje, a to i v zimě při venkovních teplotách -20 °C.

Vysokoteplotní dvoustupňová tepelná čerpadla Rotex HPSU Hitemp jsou také vhodná pro využití v kombinaci se solárními panely a tepelným zásobníkem. V kombinaci tepelného čerpadla a solárního systému lze dosáhnout sezonního topného faktoru 4. Soustava tak poskytne čtyřikrát více tepelné energie pro vytápění a ohřev vody, než činí její vlastní spotřeba elektřiny. Při používání tepelného čerpadla má navíc majitel domku snížený tarif na kompletní odběr elektrické energie.

Jednotky jsou nabízeny ve variantách 11 - 16 kW.

Zkontrolujte si to

Když už pasivní dům postavíte, měli byste si zkontrolovat, zda to, co jste postavili, funguje tak, jak má. A jak to zkontrolujete? Termokamerou. Není to levná záležitost, ale pro odborníky, stavaře, energetické auditory se výrazně vyplatí. Ona se vyplatí i pro soukromníky, protože kontrola sesedání staveb (například dřevostaveb), použití během stavby či kontrola každého zásahu do budovy znamená omezení ztrát energií.

Nová termokamera model Fluke TiR105 je vhodná pro správce budov, stavební dozory a kontrolory nebo pro energetické auditory k vyhodnocování a zpracování reportů o problémech s tepelnou izolací, úniky vzduchu, vlhkostí, nebo k identifikaci stavebních závad.

S váhou pouze 0,73 kg je termokamera lehká, vyvážená a její držadlo padne lehce do ruky. Všechna tlačítka je možné ovládat v rukavici a jsou v dosahu palce. Lze s ní pracovat vodorovně i svisle a díky nízké hmotnosti je možné snímat dlouhé úseky bez znatelné únavy.

V nabídce jsou ale i modely high-endové řady, které jsou vybaveny dalšími funkcemi, jako například zaostřovacím systémem IR-OPTIFLEX, který nabízí automatické ostření s manuálním doostřením pro detaily; či možností dodatečných informací IR PhotoNotes, která umožňuje zachycení až tří digitálních fotografií pro jeden termální snímek. Je tak možné uchovat přesné záznamy o modelech strojního vybavení či výrobních štítcích v době měření. Dále mají možnost Multi-mode nahrávání videa s automatickým ostřením ve viditelném a infračerveném světle se všemi možnostmi technologie IR-Fusion.