Primárně nejlevnější materiál nemusí znamenat skutečnou finanční úsporu, protože musíme obvykle připočítat následné nátěry, pravidelnou údržbu a samozřejmě i životnost materiálu. Okapový systém by měl být naddimenzován na míru konkrétnímu objektu, v závislosti na jeho členitosti je třeba zajistit dostatečný počet svodů a podobně. Základním materiálem byl dlouhou dobu oboustranně pozinkovaný plech, a to buď bez povrchové úpravy, nebo s barevným nátěrem.

V hierarchii kvality je na druhém místě titanzinek, tedy zinek, obohacený o titan a měď pro zlepšení mechanicko-fyzikálních vlastností. Nejčastěji je ponechán bez nátěru nebo má tzv. předzvětralou úpravu. Jeho možnou nevýhodou je určité omezení zpracování při nižších teplotách. Zajímavé ovšem na tomto materiálu je, že lesklý typ získává zhruba po dvou letech ochrannou modrošedou patinu.

Nejkvalitnějším klempířským materiálem je měď, velmi efektní materiál s v podstatě neomezenou životností a nízkými nároky na údržbu. Její nevýhodou je vysoká pořizovací cena a nebezpečí krádeže klempířských prvků z dokončené nemovitosti.

Ovšem moderní technologie s sebou přinášejí i další materiály, které jsou vhodnou alternativou pro kvalitní a cenově výhodnější okapový systém. Jde o výrobky z žárově pozinkované nebo předlakované oceli a plastovým potahem v mnoha barevných odstínech, výhodou je stálobarevnost, bezúdržbovost, dokonalé zpracování prvků, dlouhá životnost, odolnost vůči výkyvům teplot i povětrnostním vlivům a v neposlední řadě i příznivá cena.

Zdaleka se již také nemusíme spoléhat pouze na půlkulaté okapní žlaby, v nabídce jsou i hranaté různých tvarů, některé systémy také nabízejí stavebnici prvků, řešící různé anomálie, jako například žlabový roh pro nestandardní střešní úhel. Firma Galeco nabízí rohový kus, který lze samostatně nastavit v rozmezí 90 až 150°, není proto nutné zhotovovat takový kus na míru.

Foto: Lindab, Rheinzink, Lambda develop