Lokální, nebo centrální vytápění?

Existují dva základní topné systémy. Na jedné straně jsou lokální topidla, na druhé centrální topení. Lokální jsou umístěna v jednotlivých místnostech, které vyhřívají. Jedná se například o kamna, plynová topidla nebo elektrické konvektory. Tento systém je vhodný především do menších bytů. Při centrálním neboli ústředním topení je z jednoho zdroje teplo šířeno pomocí vzduchu či vody do jednotlivých lokálních topidel.

Centrální topení vychází oproti součtu nákladů za jednotlivá topidla levněji. Podtypem centrálního vytápění je i podlahové topení. O tomto způsobu vytápění byste měli uvažovat tehdy, když vlastníte rodinný dům. Teplotu v jednotlivých místnostech je možné dle potřeby regulovat. Vyšší teploty oceníte v obytných místnostech a pokojích, v chodbách či koupelnách můžete mít teploty nižší.

Teplo od podlahy je nejpřirozenější

Teplo se přenáší dvěma způsoby – sáláním a vedením (konvekce). Při konvektivním dochází k ohřívání vzduchu. U sálavého tepla, které je člověku bližší, se teplo přenáší dlouhovlnným infračerveným zářením, a není tedy závislé na okolním prostředí. Podlahové topení pracuje se sálavým teplem, které lidské tělo dokáže lépe využít.

Přirozenou vlastností tepla je, že stoupá vzhůru. Oproti jednomu tepelnému zdroji, jako je tomu například u radiátorů, se snáze docílí jednotné a příjemné teploty v celé místnosti. Prochladnutí a pocit tepelného diskomfortu je většinou spojený se studenými končetinami, což lze jednoduše vyřešit právě díky podlahovému vytápění.

Další výhodou je, že při podlahovém vytápění již není nutné do místností instalovat jiná topidla, která zabírají prostor. Díky tomu nebudete limitování při rozhodování o umístění sedačky, stolu, křesel a jiných kusů nábytku. V místnosti vás tak nebude nic rušit.

S podlahovým topením ušetříte

Podlahové topení může být elektrické nebo teplovodní. Pořizovací náklady u elektrického jsou nižší a také instalace je jednodušší. Elektrické má také rychlejší dosažení požadované teploty a je využitelné i pro objekty, které nejsou permanentně obydleny. U obou způsobů technického řešení je výsledný komfort stejný.

Během provozu nejvíce ušetříte tím, že u podlahového topení nemusíte ohřívat vodu na 70 až 80 stupňů Celsia, ale jen na teplotu o něco vyšší, než které chcete v místnosti dosáhnout. Při tomto způsobu vytápění dochází k menším ztrátám tepla způsobeným vedením.

Při konkrétním řešení je třeba zohledňovat mnoho rozličných faktorů, které dovede posoudit jen odborník. Obecně lze říci, že podlahové vytápění je vhodné především pro dlažby a dřevo. Instalovat jej s jistými specifiky lze i u laminátových podlah a dokonce i u koberců. Výhodou je, že topná rohož zvýší stavební výšku podlahy jen o několik milimetrů.

Ať již zvolíte jakýkoli způsob vytápění, určitě berte podlahové topení v potaz. Teplo z něj je velmi přirozené, provozní náklady jsou nízké a regulace výsledné teploty v místnosti je snadná.