Dvacetipatrové obří garáže v německém Autostadtu jsou krásné a současně praktické. Na tenhle zázrak moderní architektury a automobilového průmyslu se každoročně zajede podívat kolem dvou milionů návštěvníků. Každá budova centra je unikát. Architektura kombinuje supermoderní materiály se spoustou přírodních segmentů tvořených vodou a rostlinami.

Hlavním lákadlem Autostadtu jsou dvě obří sila na automobily. Těžko říct, co to vlastně je; kombinují vlastnosti garáže, parkovací plochy a výkladní skříně. Každá z věží měří na výšku 48 metrů a jsou plné těch nejnovějších volkswagenů. Obě věže jsou propojené sedmisetmetrovým podzemním tunelem, jímž do sil přijíždějí auta. Výtahy je pak rychlostí 1,5 metru za sekundu vozí do míst, kam patří.

Proč tomu místu vlastně říkáme garáž? Protože si zde mohou evropští zákazníci své vozy vyzvednout. Kdo si koupí volkswagen v některých evropských zemích, ten má možnost vyzvednout si ho osobně ve věžích. Pokud si vybere tuto možnost, má do muzea vstup zdarma. Může pak na vlastní oči sledovat, jak mu automatický výtah sveze jeho auto dolů a transportuje ho k výjezdu z komplexu.

Do každé věže se vejde až 400 automobilů; je-li to potřeba, tak vybraný vůz sjede k zákazníkovi během pouhých 45 sekund. Kromě těchto dvou futuristických supergaráží je Autostadt plný dalších zajímavostí, včetně interaktivních expozic, spousty modelů aut i unikátních automobilů se známou historií.

Muzeum s garážemi bylo otevřeno roku 2000, na jeho výstavbě se podílelo přes 400 architektů. Dokonce se dostalo do Guinnessovy knihy rekordů a kuriozit - mají v něm totiž největší skleněné dveře na světě…

Foto: www.isifa.com