Princ Al-Waleed bin Talal je bohatý. Pohádkově bohatý. Podle magazínu Forbes je dvacátým šestým nejbohatším mužem světa. Zbohatl nejen na ropě, ale také na spoustě jiných investic - patří mu podíly v hotelech, bankách, ale má třeba také významný podíl ve společnostech Apple a Twitter.

Svůj majetek dává patřičně najevo; musí - jinak by ho v arabském světě, který posuzuje člověka hlavně podle majetku, nebrali vážně. Jedním ze symbolů jeho moci je luxusní letadlo. Vlastní tryskáč mají prakticky všichni ropní šejkové, ale jen princ al-Talal je majitelem obřího Airbusu 380. Jde o největší osobní letadlo světa, dvoupatrové čtyřmotorové monstrum s rozpětím křídel 79 metrů. Normálně jím létá asi 900 pasažérů, princ al-Talal ho má jen pro potřeby své a svých přátel.

Princ si objednal letadlo hned roku 2007, kdy společnost Airbus tento model představila. Cena za letadlo se tehdy podle tisku pohybovala kolem 500 milionů dolarů - v přepočtu necelých 10 miliard korun. Ropný magnát je jediný člověk na planetě, kdo si tento stroj koupil sám pro sebe. Upravit letoun pro jeho náročné potřeby je úkolem anglického designérského studia Design Q.

Jak vypadá garáž v letadle?

Protože je princ vášnivým milovníkem drahocenných automobilů, je přímo v trupu speciální garáž na jeden z automobilů. Je umístěna v zadní části trupu tak, aby vůz mohl po přistání vyjet zadními vraty. Garáž je normalizovaná na luxusní Rolls Royce Phantom, legendární téměř šestimetrovou limuzínu. Princ má své auto tak rád, že si přál, aby k němu měl přístup i ze svých soukromých prostorů.

Přímo ze svého obývacího pokoje vede dolů do garáže soukromý výtah; kdyby byl s výtahem nějaký problém, může princ sejít ke svému čtyřkolovému miláčkovi i po schodech. Samozřejmě nejsou obyčejné - jde o vůbec první spirálovité schodiště na palubě letadla.

Ale nejen auty živ je šejk. Jeho Airbus, až vzlétne (v polovině letošního roku), se stane létajícím palácem. V takovém domě by chtěl žít asi každý. Horní podlaží je zařízené na bydlení; pětihvězdičkové apartmá prince leží vedle pokojů pro další návštěvníky letounu. Celkem může na jeho palubě spát dvacet osob, které si mohou užívat spousty specialit. Ty jsou umístěné na dolní palubě.

Na zakázku si padesátiletý princ nechal vyrobit zábavní multimediální místnost - jejím vrcholem je několikametrové skleněné okno umístěné v podlaze této místnosti. Výhled, kdy hosté budou pozorovat krajinu, jež jim ubíhá pod nohama, bude nepochybně úchvatný. Až je přestane bavit výhled z okna, mohou si užívat velikých 3D obrazovek s multimediálním obsahem.

Ač se to nezdá, i takový ropný šejk musí pracovat. Bude to moci dělat přímo z letadla. K tomu slouží pracovna vybavená špičkovými počítači; tato místnost vypadá spíš jako řídicí centrum pro let raket na Mars. Šejk z tohoto byznys centra může kontrolovat a ovládat pohyb na burzách a také z něj pořádat videokonference. Stabilní superrychlé připojení k internetu je samozřejmostí, o níž se skoro stydíme psát.

Foto: Archiv autora