Elektroinstalacím v domě věnujeme vždy náležitou pozornost, neboť patří k zásadním investicím jak při stavbě, tak při rekonstrukci domu či bytu, po dokončení prací pak přicházíme denně do styku s koncovými zařízeními - vypínači. Ty musí především plnit svou funkci, ale jako všechno další vybavení v bytě podléhají i ony estetickým pravidlům. Současně jsme s nimi velmi často v těsném kontaktu, musíme je tedy vybírat tak, aby splňovaly všechny požadavky a nároky při používání. Dnešní vypínače toho také umí mnohem víc než jen rozsvítit či zhasnout světlo. Klasické jednoduché či dvojité, a dále schodišťové vypínače doplňují modely, které zvládají ovládání více světel a dalších zařízení najednou, vypínače s nastavitelnou intenzitou světla, stmívače a podobně. Ještě než však začneme vybírat konkrétní typy, je třeba rozvrhnout přesně jejich rozmístění v interiéru. Důležitá je výška, vzdálenost od dveří, přístupnost daného místa a podobně. Z praktických důvodů jsou vypínače většinou umístěny hned vedle dveří, optimální výška je přibližně 120 cm, ve starší zástavbě s vyššími dveřmi a stropy to však může být 150 cm i výše.

Pod povrchem

U vypínačů je třeba brát v potaz také krabice pro zabudování rozvodů. Běžné vypínače jsou obvykle kompletovány s nízkými krabicemi se zápustnou hloubkou 16 mm, ale vzhledem k možnému budoucímu využití či jejich modernizaci je vhodnější zvolit větší nebo univerzální krabice hluboké 30, případně 45 mm, neboť moderní vypínače, vybavené mnoha dalšími funkcemi a přídavnými zařízeními, se do mělkých krabic nevejdou. Mnoho informací poskytne také elektrikář, který by měl vykonávat všechny úkony spojené s elektroinstalací. Také poradí, jaký typ zařízení je v konkrétním případě nejvhodnější. Ideálním místem pro výběr vypínačů z hlediska funkce i designu jsou velkoobchody elektroinstalačním materiálem.

Tipy a triky:

  • Jestliže potřebujeme umístit vypínač tam, kde není možné vést kabely – na dětskou postýlku, na dlaždičky, prosklenou plochu a podobně, zvolíme bezdrátové vypínače s radiofrekvenčním ovládáním (RF), stačí je jen nalepit na dané místo. Samozřejmě jsou ve shodném designu jako běžné vypínače a zásuvky.
  • K ovládání osvětlení (i jiných zařízení v bytě) je možné použít ruční dálkové ovladače.
  • Tam, kde potřebujeme více vypínačů nebo zásuvek – například v kuchyni, je možné využít 2 – 5násobné rámečky, které lze osadit v jednom místě třeba 2 vypínači a 3 zásuvkami apod. Tyto rámečky jsou přijatelnější i z estetického hlediska.