Je to proto, že jsou přizpůsobeny novým sofistikovaným elektroinstalačním systémům. V klasické elektroinstalaci stačí stisknout tlačítko vypínače, tím se sepne elektrický obvod, a díky spínači je do spotřebiče přiveden elektrický proud. U moderních elektroinstalačních systémů vypadá vše navenek stejně, funkce jsou však odlišné a je jich více - po stisknutí tlačítka je pouze vyslán signál k zapnutí či provedení jiného úkonu.

Senzor a aktor

Základní rozdíl je však v instalaci - odpadají složité a nepříjemné stavební úpravy a následné malování při vysekávání a zabudovávání nových rozvodů a instalačních krabic, podle potřeby lze využít původní rozvody a celý systém je propojen a ovládán bezdrátově. Moderní klasický typ vypínače s pozicí „rozsvítit - zhasnout“ je tvořen dvěma přístroji - senzorem a aktorem, kdy senzor reaguje na změny v systému, a aktor je zodpovědný za provedení určité operace. Senzor vzhledově vypadá jako vypínač, ovšem stiskem tlačítka se nerozsvítí či nezhasne světlo, ale dojde pouze k odeslání informace do systému, aby byl vykonán určitý úkon. Velkou předností těchto systémů je jejich bezpečnost, senzory mohou být rozmístěny kdekoli, na zvolené místo se připevní jednoduše pomocí oboustranné lepicí pásky. A zdaleka to nemusí být pouze na zdi, ale i na nábytku (na nočním stolku, stole, posteli…), v koupelně u vany či umývadla tak, aby na něj pohodlně dosáhli lidé handicapovaní či malé děti a podobně.

Změna atmosféry jedním dotekem

Senzorem ale nemusí být pouze tlačítkový vypínač, může mít podobu infračerveného vysílače, termostatu nebo požárního hlásiče, musí být vybaven napájecí baterií. Aktor je, jak označení napovídá, výkonná jednotka, která přijme signály od jednotlivých senzorů a vykoná daný úkon. Aktorem bývá obvykle výkonový spínač, stmívač a podobně a lze ho nainstalovat do krabice místo běžného vypínače. Vizuálně tedy zůstane vše stejné, ale senzor bude schopen ovládat několik světel najednou, vytvořit různé světelné atmosféry pro určité příležitosti - pro posezení s přáteli, čtení knihy či sledování televize, bude možné naráz zhasnout všechna svítidla, rozsvítit pouze v určitých místnostech… Navíc lze těmito spínači ovládat i rolety, domácí spotřebiče, interní počítačovou síť, a senzorem může být třeba i indikátor větru, který může při silných poryvech zablokovat vysouvání venkovních markýz.