Nové bydlení si majitelé pořizovali proto, že se změnila jejich rodinná situace a současně chtěli bydlet v přírodě. Představou byl prosluněný, světlý, pohodlný, a také bezbariérový dům, splňující mimo jiné i parametry nízkoenergetické stavby. „Věděli jsme,“ vysvětlují, „že s námi nebudou bydlet dnes již dospělé dcery, avšak současně s námi bude žít devadesátiletá babička. Chtěli jsme přízemní domek s velkou prosklenou stěnou do zahrady, úložné prostory mimo obytné místnosti, pokoj se sociálním zařízením pro babičku a jeden pokoj se sociálním zařízením pro návštěvy.“ O dřevostavbě začali uvažovat díky rodinnému příteli, a rozhodnutí postavit právě takový dům nebylo náhodné, neboť nepořizovali své první bydlení – bydleli již v bytovém domě i v řadovém rodinném domku. Ve prospěch dřevostavby pak rozhodla také rychlost výstavby, požadavek na nízkoenergetickou náročnost, navíc získali v porovnání se stejně velkým zděným domem i větší užitnou plochu.

Moderní dům ve starší zástavbě

Nový dům stojí na rodinném pozemku ve starší řadové zástavbě na místě původního domu, který majitelé vlastnili. Ten byl z roku 1848, bydlela v něm babička a byla zde umístěna také kancelář rodinné firmy. Vzhledem k tomu, že byl dům k bydlení nevyhovující, bylo rozhodnuto, že ho nechají zbourat a na jeho místě postaví nový i se zázemím pro babičku. Toto řešení se investorům jevilo jako vhodnější než možnost stavby v satelitním městečku. „Měli jsme vytipováno více firem, které jsme oslovili s poptávkou (nakonec vyhrálo Atrium). Spolupráce probíhala velmi dobře, o domě jsme měli jasnou představu, základní návrh jsme si načrtli sami a za pomoci regionální poradkyně firmy vyřešili detaily. A pokud se vyskytly drobné problémy, byly velmi rychle vyřešeny.“ Majitele oslovilo i to, že nemuseli volit typizovanou stavbu a mohli realizovat své konkrétní představy. „Zatím jsme neobjevili typový dům, který by nám po všech stránkách vyhovoval, vždy by bylo potřeba nějakých úprav, především dispozičních.“

Praktické šatny místo skříní

Dům je na pozemku orientován co nejideálněji vzhledem k možnostem a místní situaci. Hlavní vchod do domu se zádveřím se nachází na severní straně, za zádveřím je chodba, která spojuje všechny místnosti a současně zajišťuje dostatečné soukromí ve všech zónách domu.

Hned za zádveřím vedou z chodby vstupy do dvou místností orientovaných také na sever – do pokoje, za nímž je umístěna technická místnost a toaleta, a pracovny, k níž přiléhá šatna a další sociální zařízení. Z chodby je vstup do koupelny a do hlavního obytného prostoru s obývacím pokojem a kuchyní, ten je orientován na jih. Na stejnou světovou stranu je otočena také ložnice se samostatnou šatnou, z níž je také přístup do koupelny. Dispozice domu jsou vzhledem k orientaci ke světovým stranám velmi prakticky uspořádány, dostatek šaten umožňuje pohodlné ukládání věcí a přístup k nim. Protože v domě mohla být okna pouze na dvě světové strany – na sever a jih, byly do střechy instalovány ještě tři světlovody, které přivádí dostatek denního světla, a zajišťují tak světelnou pohodu.

„S domem jsme maximálně spokojeni,“ shrnují majitelé. „Jedinou výhradou, která ovšem nesouvisí se stavbou, je, že bychom chtěli větší pozemek s krásným rozhledem.“

Text: Dana D. Daňková Foto: Atrium, s. r. o.