PROF. ING. ARCH. EVA JIŘIČNÁ, CBE

Světoznámá česká architektka a designérka žijící ve Velké Británii. Vystudovala ČVUT v Praze, obor architektura, potom AVU v ateliéru Jaroslava Fragnera, od roku 1967 pracovala v pražském ÚBOKu. V létě 1968 odjela na stáž do Londýna, ale české úřady jí zabránily v návratu.

Nastoupila v Ateliéru Louis de Soisson, kde projektovala přístav v Brightonu. Pak začala spolupracovat se známým architektem Richardem Rogersem. Eva Jiřičná je známá, mimo jiné, také svými návrhy designových interiérů v londýnských a newyorských módních obchodech a buticích. Má vlastní architektonické studio v Praze (AI Design Praha) i v Londýně (Eva Jiricna Architects).

Od roku 1996 je profesorkou. V roce 2007 byla předsedkyní mezinárodní komise vybírající projekt stavby nové budovy Národní knihovny na Letné. Má řadu realizací nejen v zahraničí, ale také v České republice, mezi které patří např. budovy Univerzitního a Kongresového centra ve Zlíně, rekonstrukce Oranžérie na Pražském hradě, domu Sněžka v Mariánských Lázních, hotelů Maximilian a Josef a kostela sv. Anny v Praze apod.

AKAD. ARCH. DAVID VÁVRA

Architekt, herec a spisovatel. Studoval Stavební fakultu ČVUT, obor Pozemní stavby a absolvoval Akademii výtvarných umění v Praze. Jako architekt je autorem řady veřejných staveb, interiérů, rodinných domů i rekonstrukcí – např. rekonstrukce Švandova divadla Praze, sborových domů evangelické církve v Modřanech a Braníku, interiérů paláce Akropolis v Praze (ve spolupráci s Františkem Skálou) a mnoha dalších. Charakteristický je pro něj zájem o architekturu a design 60. let minulého století. Je spoluautorem a protagonistou úspěšného televizního cyklu o české architektuře Šumná města. Napsal také knihu Překvapivé stavby, v níž zaznamenává slovem i kresbami své postřehy ze zahraničních cest za architekturou.

V 70. letech spoluzakládal divadlo Sklep. Hrál ve filmu (Pražská pětka, Kopytem sem, kopytem tam a Cesta z města). Kultovními se staly scénky Alles gute (společně s Milanem Šteindlerem) z pořadu Česká soda.

DOC. ING. ARCH. PETR SUSKE

Architekt zaměřující se na ekologické rodinné a bytové domy. Absolvent Fakulty architektury ČVUT. Působil také v zahraničí v Alžírsku a Belgii. Od roku 1990 vlastní ateliér SEA (Skupina ekologické architektury). Známý je, mimo jiné, díky svým domům z přírodních materiálů, jako je restaurace Hliněná bašta v Průhonicích či tzv. Slamák v Mladé Boleslavi, rodinný dům tvořený konstrukcí ze dřeva a nepálených cihel obložený balíky slámy. V rámci jeho architektonických počinů bychom neměli opomenout zmínit také např. pražskou realizaci polyfunkčního domu OCELOT či rekreační a sportovní komplex PARK HOLIDAY v Benicích.

Je autorem knihy Ekologická architektura ve stínu moderny. Od roku 1991 vede ateliér na Fakultě architektury ČVUT v Praze.

ING. ARCH. JOSEF SMOLA

Architekt specializující se na nízkoenergetické a pasivní domy, zejména dřevostavby. Absolvoval Fakultu architektury ČVUT (1982). Od roku 1995 pracuje jako nezávislý architekt. Zabývá se rovněž poradenstvím v oboru stavebnictví a stavebního práva a přednáškovou činností na domácích i mezinárodních seminářích, konferencích a školách. Při svých projektech a realizacích popularizuje aspekty dostupného bydlení, nízkoenergetického stavění, pasivních domů a zejména moderních dřevostaveb.

Problematikou dřevostaveb se zabývá profesionálně od roku 1996. Je zakládajícím členem a místopředsedou rady občanského sdružení Centrum pasivního domu. Profesionálním lektorem v oblasti pasivních domů a udržitelné výstavby. Komisařem při zkouškách autorizovaných inspektorů. Sedm let byl členem Stavovského soudu Komory architektů, několik let předsedou. V roce 2007 vyšla jeho kniha „Stavba rodinného domu krok za krokem“, vloni např. publikace „Stavba a užívání nízkoenergetických a pasivních domů“.

DOC. ING. PETR KUKLÍK, CSC.

Přední český specialista na konstrukce dřevostaveb. Absolvoval Fakultu stavební ČVUT v Praze, kde také od roku 1973 působí v různých vědeckých a pedagogických funkcích. Konstrukcemi ze dřeva se zabývá již od studií. Je autorem více než 70 knih a vědeckých publikací. Působil také v zahraničí: na studijních a přednáškových pobytech v řadě evropských zemí, Austrálii, Japonsku a Kanadě. Zastupuje Českou republiku v týmech připravujících technické normy týkající se dřevostaveb.





ING. JITKA BERÁNKOVÁ, PH.D.

Odbornice na dřevostavby. Pracuje jako vedoucí Notifikované osoby 1393 (stavební výrobky ze dřeva a na bázi dřeva) a certifikačního orgánu na výrobky dřevozpracujícího průmyslu Výzkumného a vývojového ústavu dřevařského, Praha, s.p. Také učí na ČZU v Praze a Vyšší odborné škole ve Volyni.

JAN ŽELEZNÝ

Je považován za nejlepšího oštěpaře světa všech dob. Kromě toho je zkušeným stavebníkem. Má rád dřevo jako stavební materiál, zajímá ho moderní design. Také proto bydlí s rodinou v dřevostavbě v nové čtvrti v okolí Prahy, kterou postavila podle jeho představ společnost HAAS FERTIGBAU CHANOVICE. Projekt jeho domu vychází z oblíbené typové řady, ale byl upraven na základě zkušenosti klienta ze stavby a užívání předcházejícího domu. Jan Železný je držitelem tří zlatých (1992, 1996, 2000) a jedné stříbrné medaile z Olympijských her (1988), trojnásobný mistr světa (1993, 1995, 2001), několikanásobný rekordman a držitel současného světového rekordu v hodu oštěpem z roku 1996 (98,48 metru).Po skončení aktivní sportovní kariéry se zabývá trenérskou činností.

ING. PETR ZUK

Vedoucí prodeje rodinných domů a montovaných staveb HAAS FERTIGBAU. Absolvoval Stavební fakultu VUT Brno, obor Pozemní stavby. Již téměř 20 let se věnuje problematice navrhování a realizaci dřevostaveb z hlediska technického, architektonického a obchodního.

PETR ZAVADIL

Tajemník poroty soutěže. Šéfredaktor časopisu DŮM&ZAHRADA, publisher portálu Dumazahrada.cz a dalších titulů vydavatelského domu Sanoma Media Praha. O stavebnictví a architekturu se zajímá celý život. Žurnalistice se věnoval již během studií na Filozofické fakultě UK v Praze. Pracoval v Denním Telegrafu, Lidových novinách. Nyní již tři roky řídí časopis DŮM&ZAHRADA.