Vypínače proto pořizujeme podle zařízení bytu či domu v závislosti na tom, jak máme jednotlivé místnosti či interiérové celky sladěny. O tom, kde jaké vypínače a zásuvky budou a kolik by jich mělo být, bychom měli mít už jasno před samotným zařizováním interiéru. Při výběru bychom se tedy pak už měli soustředit pouze na jejich vzhled.

Luxusní nejen uvnitř

Stejně jako mohou být vypínače vybaveny špičkovou vyspělou technikou, mohou být luxusní i na povrchu. Vybírat je možné nejen z nejrůznějších barev, tvarů, povrchových úprav, ale i materiálů. Nejběžnější je v tomto případě určitě plast, který však od dob černých či bílých bakelitových krytů významně změnil image - jeho předností je nepřeberná škála zářivých barev a imitací různých materiálů i povrchů. Dalším materiálem pro výrobu vypínačů a zásuvek může být kov - nejčastěji hliník, titan nebo ocel. Tyto kovy lze velmi dobře kombinovat například v kuchyni s dnes nejčastějším povrchem kuchyňských spotřebičů. Příznivci přírodních materiálů mohou vybírat z dřevěných modelů zcela jednoduchých linií, nebo vypínače z vybroušeného skla. A jestliže máme interiér v retrostylu, oceníme jistě (kromě možného návratu bakelitových kousků) elegantní otočné porcelánové vypínače.

Luxusním dojmem působí vypínače z mramoru nebo dokonce potažené kůží. Jednotlivé materiály lze kombinovat podle vkusu, prostě sladit vypínač s interiérem klasickým, nadčasovým, retro, či naopak high-tech není žádný problém. Vypínače a zásuvky se vyrábějí v mnoha kombinacích, jejich vzhled lze navíc v určitých případech rychle a jednoduše měnit také jen díky výměně rámečků za rámečky jiných barev. Stylově velmi čistě a elegantně vypadá také využití vícenásobných vertikálních či horizontálních rámečků pro více vypínačů a zásuvek v jednom místě. Rámečky lze snadno měnit bez zásahu do elektroinstalace.

Foto: Archiv firem