Ke všem povrchům podlahovin lze najít odpovídající typ podlahové či soklové lišty jak z hlediska materiálu, tak textury či barvy. Lišty z masivu, dýhované či z plastu. V případě masivních lišt je použití víceméně jednoduché – stačí vybrat odpovídající druh dřeva a jeho povrchovou úpravu. Obecně je ale možností mnohem více.

Soklové lišty – estetické zakončení podlahy i olemování zdi

Základem dýhovaných soklových lišt je obvykle smrkové dřevo, povrch je vyroben z několikanásobně hoblované a následně různě povrchově upravené lakované dýhy z dřevin domácích či exotických. Do této skupiny lze přiřadit i korkové lišty, kde je korek nanesen na masivním podkladu. Dýha je s nosným materiálem pevně spojena, a to zaručuje minimalizaci jakýchkoli tvarových změn dřeva, především kroucení či změnu délky. Zřejmě nejčastěji používané jsou klasické plastové HSL lišty, vhodné pro všechny typy podlahovin. Jsou pevné, nemění tvar ani barvu, mají vysokou mechanickou odolnost, nemá na ně vliv ani vlhkost. Instalace je snadná - podle typu je možná i opakovaná demontáž a montáž.

Dalším typem jsou MDF lišty, ke stěnám i k podlaze dokonale přiléhají lišty LM, na horním i dolním okraji opatřené gumičkami, díky nimž zakryjí všechny nerovnosti zdí i podlahy. Jestliže potřebujeme zakrýt kabelové rozvody doma či v kanceláři, zvolíme speciální lištu s rozvodovým systémem pro jednotlivé kabely a dodatečné zásuvky. Samozřejmostí jsou také speciální kobercové lišty. Jakékoli kvalitní lišty bývají připevněny na plastových příchytkách, v případě úprav, malování a podobně stačí sejmout pouze povrchový díl, není nutné demontovat celou lištu.

Přechodové lišty pro čisté spoje

Dalším důležitým doplňkem pro dokončení podlah jsou přechodové profily. K dostání jsou nejčastěji hliníkové náběhové a přechodové profily se stejnou nebo rozdílnou výškovou úrovní. Mohou být eloxované nebo foliované v kovovém provedení, ale i v dekorech dřeva, korkové nebo, podobně jako soklové lišty, dýhované. Stejně jako v případě soklů existují i profily plastové v různých barevných odstínech i texturách, včetně imitace stříbra a dřeva. Za pozornost stojí speciální sokly a přechodové profily, které lze upravovat přesně podle konkrétních dispozic interiéru – je možné je natírat, krátit či zužovat, kombinovat různé části soklu podle potřeby či záměru nebo použít různé části odděleně – tedy z jednoho soklu udělat dva. Přechodové lišty je možné rozměrově upravit buď pro propojení dvou podlah, nebo pro spojení vyšší a nižší podlahy, lze jimi zakrýt přechod mezi plovoucí podlahovinou a kobercem a podobně.

Příště: Přechodové a soklové lišty III. – Instalujeme soklové lišty