Jak všichni víme, spárovací hmoty mezi obklady a dlažbou jsou třešničkou na dortu, která určuje finální vzhled a použitelnost takové podlahy nebo stěny. Spáry vymazané kvalitní spárovací hmotou nevypraskávají, odolávají plísním, nepropouštějí vlhkost a dokážou ve venkovním prostředí odolávat klimatickým změnám. To vše bychom od spárovacích hmot očekávali nehledě na jejich barevné varianty, které jsou čistě jen na vašem estetickém cítění.

Je mnoho výrobců spárovacích hmot, ale jen hrstka z nich se může pochlubit opravdu natolik kvalitními materiály, jako například německý výrobce Schönox.

Desetiletí testování a vývoje vám nabízejí mimořádnou kvalitu za dostupné prostředky. Tak výhodný poměr ceny a výkonu ve svém nejbližším hobbymarketu ani nezkoušejte hledat, jeli byste tam marně.

Na spárovacích hmotách nešetřete

Jsou věci při stavbě nebo rekonstrukci, na kterých se nevyplatí hledat ta zcela nejlevnější řešení. Zvláště když hrozící opravy vyžadují natolik invazivní zásahy, jako je demontáž, respektive destrukce obkladů nebo dlaždic. A jsme přesvědčeni, že do toho se opravdu nikomu nebude chtít, vezmeme-li v úvahu, že toto hrozí například už po půl roce.

Jaké spárovací hmoty vybírat?

Je to vcelku prosté. Pro interiéry si můžete zvolit téměř všechny druhy spárovacích hmot. Pro koupelny a místnosti s výskytem stříkající vody doporučujeme vodoodpudivou spárovací hmotu. Když tuto zvolíte například na obklad kolem vany nebo sprchového koutu, nebudete muset pod lepidlo natírat hydroizolační vrstvu. Pro exteriéry, jako jsou například balkony a terasy, zcela jistě zvolte flexibilní spárovací hmotu. Ta odolá teplotním změnám v průběhu roku a nepopraská.

Použití spárovacích hmot

Jak už jsme řekli, spárovací hmoty patří do interiéru i exteriéru. Velkou pozornost však věnujte především těm, které budou venku, například instalované na konstrukční systémy pro balkony a terasy. Rovněž tak velmi dobře vybírejte spárovací hmoty, pokud budou jako pochozí vrstva pro konstrukční systém podlahového topení. V těchto případech dochází k tepelným změnám v podlaze a i spárovací hmota musí tomuto odolávat.