Nebo nám nevyhovuje malý slunečník. Případně chceme schovat před deštěm zahradní nábytek – ne ho pořád přenášet do garáže. Anebo může za rozhodnutím stavět pergolu být dárek - sazenice trubače nebo vistárie. A ty se musí zasadit k pořádné opoře. Takže je rozhodnuto.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT:

Pergola může znamenat konstrukci k opoře popínavek, stejně tak ale i altánek porostlý zelení. Ten bývá napojen na fasádu domu (vznikne jakási veranda) nebo může stát samostatně uprostřed zahrady či při zdi, která tvoří zadní stěnu. Všechny typy pergol bývají nejčastěji ze dřeva. Mají je ve výrobním programu různé firmy; stačí proměřit místo v zahradě, zvolit půdorys pergoly a můžeme začít hledat. Kdo je ale zdatný stavař a kutil, z fošen, prken a latěk si pergolu zvládne postavit sám s jedním pomocníkem.

Jen mějte na paměti, že základy pergol musí být odizolované, jinak vám odspodu shnijí. Dobré je tedy postavit nejdříve betonové patky. Jak se zakládají, jsme měli v tomto článku.

Pergola z tepaného kovu

Do klasické zahrady plné růží krásně zapadne náročná pergola z tepaného plechu. Tady není práce pro truhláře, ale pro uměleckého kováře. Když se mu podaří sladit pergolu s podobně stylovým plotem a vraty (a samozřejmě domem), může vzniknout pozoruhodný celek. Pak už jen vybrat stylový nábytek a vhodnou zeleň...

Podlahu obytné pergoly není třeba betonovat; kdo chce pevnou podlahu, vybere raději terasová prkna. Přirozenější je ale zasít zátěžový typ trávníku. Střechu můžeme vytvořit připevněním sluneční plachty nebo režného plátna.

Pergolu můžeme dostavět

Omrzela vás otevřená pergola? Prostor mezi sloupy se dá vyplnit různým způsobem. Kromě popínavé zeleně například treláží (dřevěným mřížovím) nebo bambusovou rohoží či dřevěným paravánem. Pergolu lze uzavřít jenom částečně, nízkou zídkou po obvodu. Stačí postavit lehkou suchou zídku s mezerami mezi cihlami – je to hotovo za chvilku.

Když se řekne pergola, vybaví se ale především květiny. Ty popínavé ale nevyrostou hned. Proto než vyrostou, rozvěsíme letničky v závěsných květináčích, po obvodu pergoly dole najdou místa truhlíky s pelargoniemi a vysoké oleandry. To všechno vyzdobí pergolu do té doby, než pergolu pokryje vistárie, trubač či vinná réva.