Protože dřevostavby jsou velmi rozdílné – od chaloupky po honosnou vilu nebo bytový dům – také jejich střechy se vyznačují variabilitou. Záleží na tom, o který typ dřevostavby jde; jinou střechu má roubenka a jinou moderní dům.

Střecha se vybírá jako u domů zděných. Její sklon, tvar, barva, je jednou z nejnápadnějších částí domu; musí tedy ladit barevně i tvarově s objemem a členitostí domu, typem oken a tak dále. Architekt přisoudí domu střechu také podle finální úpravy stěn, podle dřevěných obkladů fasády nebo omítky. Panelová dřevostavba přitom často na fasádě kombinuje část dřevěnou a omítnutou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Sedlová, pultová i plochá střecha

Klasická sedlová střecha asi stále převažuje, i když se hodně uplatňuje také střecha pultová, tedy sklopená jedním směrem. Její sklon k jihu poskytuje ideální místo k instalaci fotovoltaických panelů. Dřevostavba může být i nízký bungalov nebo patrová kvádrová vila. Tady se uplatňuje střecha plochá, často osázená zelení.

Střešní krytina v mnoha variantách

Pálené a betonové tašky se vyrábějí v tolika barvách, že se výborně přizpůsobí barvě dřeva fasády, které se buď lazuruje do zvoleného odstínu, nebo je to masivní dřevo srubů (smrk, modřín). Těžké tašky srub zatěžují, a napomáhají tak jeho „sednutí“. Opakem jsou lehké střešní krytiny. Hladké betonové velkoplošné krytiny (vypadají jako jednolitá vlnitá střecha), stejně jako krytiny břidlicové nebo asfaltové šindele, se využívají hlavně na subtilnější dřevostavby panelové a skeletové.

Šindele a došky jsou ideální

Nejstylovější a nejpřirozenější jsou střešní krytiny z přírodních materiálů. Sruby a roubenky dostanou jiný rozměr a poetiku s doškovou nebo šindelovou střešní krytinou. Šindelová střecha ale dotáhne vzhled nejen starých domů, ale i novostaveb.

Pro zajímavost: českým vynálezem je plastový šindel, k nerozeznání od dřevěného. Výhodou je finanční nenáročnost, odolnost, vzhled a nulová údržba (střechu není nutné v několikaletých intervalech natírat).

Roubenky se často nacházejí v chráněných krajinných územích nebo národních parcích – do tvaru a barvy střechy tady mají co mluvit ochranáři.