Nejprve rodina pořídila dva k východu se mírně svažující pozemky o celkové výměře 2 500 m² a začala hledat vhodný projekt domu. Nabídka typových rodinných domů ji příliš neoslovila, nicméně poskytla prvotní inspiraci pro vlastní projekt. Cílem byl dostatečně velký dům, v jehož podkroví bude možné vytvořit tři samostatné pokoje pro starší děti, jeden společný pro benjamínky-dvojčata, a k nim odpovídající hygienické zázemí. Pro rodičovskou ložnici zvolili přízemí. Uživatelský komfort jí zvyšuje navazující koupelna s integrovaným WC, přístupná rovněž ze zádveří. Naproti koupelně je umístěna prádelna a technická místnost, která z části slouží jako šatna a pracovní kout paní domu. Posledními dveřmi se ze zádveří vstupuje do společenské části s obývacím pokojem, volně navazující jídelnou a kuchyňským koutem částečně odděleným příčkou, před níž stoupá dvakrát lomené schodiště do podkroví.

Projektová spolupráce

Dalším krokem byl průzkum trhu, na jehož základě rozeslali budoucí stavebníci poptávky stavebním firmám a podle nabídnutých podmínek přistoupili k osobnímu jednání. Pro vítězné Atrium mluvil profesionální přístup zástupkyně firmy paní Čadové i všech pracovníků, s nimiž se postupně setkali. Důležitou roli sehrál i příjemný pocit rodinné firmy.

I když jsou typové projekty společnosti Atrium variabilní, a na rozdíl od jiných firem tu při každé úpravě projektu nemusí investor sáhnout hluboko do kapsy, přesto šli investoři dál raději cestou individuálního projektu. Pro budoucího majitele, profesí strojaře, nebyl problém vytvořit si návrh projektu. Podle něj pak s průběžnými konzultacemi Atrium vytvořilo výkresovou dokumentaci a začalo s realizací domu.

Investor si rovněž sám navrhl ve 3D dispozici koupelny včetně vyzděných skříněk a shozu prádla z koupelny v podkroví do technické místnosti k pračce. Je také autorem návrhu multifunkční garáže, kterou již stavěl svépomocí, ale i zábradlí balkonu, treláží pro popínavé rostliny či dětských prolézaček na zahradě.

Konstrukčně je dům řešen kompletně ze sendvičových panelů na bázi dřeva, střecha je sedlová s dřevěným krovem a střešní krytinou z betonových tašek Bramac. Na fasádu byla použita točená omítka, středový pruh z obkladových pásků stavbu opticky zúžil, a odlehčil tak její hmotu. Okna jsou v nejvyšší kvalitě v provedení dřevo-hliník s dřevěným dekorem, vchodové dveře plast-hliník z důvodu sjednocení dřevěného dekoru.

Elektřina a tepelná izolace

Také v otázce vytápění měl investor jasno. Protože k pozemku byla přivedena pouze přípojka elektrické energie, nabízela se možnost vytápění elektrokotlem nebo tepelným čerpadlem. Po zvážení majitel zvolil levnější pořizovací variantu, a to elektrokotel řízený kvalitní ekvitermní regulací, která řídí i ohřev TUV (pomocí elektrokotle). Ušetřené peníze raději vložil do tepelných izolací, kvalitnějších oken atd. Spotřeba je poměrně nízká - ročně platí za elektřinu, která je využívána i k ohřevu vody (což při takto početné domácnosti představuje značnou položku), dále k provozu studny, čističky odpadních vod a automatické závlahy, něco přes čtyřicet tisíc korun. Jde o jediné provozní náklady na dům, neboť kromě přívodu elektřiny je po technické stránce domácnost naprosto soběstačná. Náklady na provoz domu jsou tedy zřetelně nižší než v družstevním panelovém bytě o poloviční výměře, který rodina před pořízením domu užívala.

Před topnou sezonou se zde využívá krb, ale díky volbě dřevostavby a kvalitní izolaci minimálně o tři týdny později než u sousedů z okolních zděných domů.

Přirozený talent

Při pohledu na upravenou a skvěle komponovanou zahradu se nechce věřit, že není dílem profesionála, ale paní domu. Travnaté plochy v kombinaci s organicky tvarovanými plochami vzrostlé zeleně a květin, pro praktičnost i efekt vysypanými oblázky nebo mulčovací kůrou, včetně nenásilně integrovaného dětského hřiště si zaslouží poklonu. Nemenší obdiv sklidí užitná část s kontejnerově řešenými záhony, v nichž se zelenině evidentně výborně daří.

ZÁKLADNÍ ÚDAJE
Autor projektu: individuálně řešený projekt realizovalo ATRIUM, s. r. o.
Dodavatel: ATRIUM, s. r. o.
Plocha pozemku: 2500 m²
Zastavěná plocha: 109,18 m²
Užitná plocha: 177,24 m²
Dispoziční řešení: 6+1
Technologie stavby: nepodsklepená dřevostavba, z východní strany převýšení svažitého terénu vyrovnáno terasou a schody do zahrady, obvodové, vnitřní stěny a stropy montované ze sendvičových panelů na bázi dřeva
Skladba stěny: tloušťka izolace 100 a 140 mm, vnitřní strana obvodových stěn a vnitřní příčky ze sádrovláknitých desek
Střecha: krovová konstrukce, střešní krytina BRAMAC, alpská taška
Fasáda: točená omítka, obkladové pásky Meldorfer
Okna a dveře: okna v provedení dřevo-hliník s dekorem dřeva a izolačním trojsklem, okna v technické místnosti a vchodové dveře plast-hliník v exteriéru s dekorem dřeva, v interiéru bílé, s izolačním trojsklem, střešní okna dřevěná s fólií Heat mirror, interiérové dveře dýhované s obložkovou zárubní
Podlahy: dlažba, plovoucí laminátová podlaha
Vytápění: elektrokotel řízený ekvitermní regulací napojený na teplovodní vytápění, v přízemí podlahové, v patře radiátory, krb s krbovou vložkou, lokální, bez rozvodů tepla
Ostatní: řízené větrání s rekuperací inVENT, centrální vysavač, shoz prádla