Plech, či plast?

Plechové střešní krytiny mohou imitovat skupiny klasických tašek nebo jsou ve tvaru velkorozměrových tabulí. Předností je variabilita barev i tvarů, použitelnost na rekonstrukce i novostavby, relativní lehkost a snadná montáž. Odolnost, životnost i cena se různí podle materiálu a povrchové úpravy. Nejkvalitnější je samozřejmě měď, srovnatelné jsou špičkové druhy titanzinku. Určitou nevýhodou plechových střech je hlučnost, do jisté míry je možné ji snížit speciálními druhy izolací.

ČTĚTE TAKÉ:

Plastové krytiny se dělí do tří skupin - z klasických plastů, z recyklovaných plastových materiálů a světlopropustné krytiny. Všechny typy mají zvýšenou odolnost proti UV záření, obsahují přísady na zajištění stálobarevnosti, snížení hořlavosti atd. Jde obvykle o lisované šablony ve tvaru tašek nebo šindelů, případně o deskové materiály, které lze řezat. Výhodou je velmi nízká hmotnost (4 kg/m²) a možnost pokládky svépomocí, je však nutné dodržovat technologický postup, doporučený výrobcem.

Povlakové krytiny

Povlakové střešní krytiny byly dříve využívány spíše jako doplňkové, dnes jsou však nejkvalitnější druhy srovnatelnou variantou ke klasickým střešním krytinám. Patří sem modifikované bitumenové, kaučukové a PVC pásy různých tlouštěk s mechanickou výztuhou, odolné proti UV záření a přímým povětrnostním vlivům.

Nejobvyklejším zástupcem je tzv. asfaltový šindel - asfaltový pás s vnitřní nosnou vložkou a různou povrchovou úpravou, může však mít i tvar střešní tašky. Minimální sklon střechy je 7°. Je vhodný pro krovy s nižší nosností, pro atypické nebo členité střechy. Výhodou je nízká hmotnost a snadnost pokládky, nevýhodou pak nižší požární odolnost a výkyvy v kvalitě jednotlivých druhů. Ovšem kvalitní typy se díky odolnosti často uplatňují na horských chalupách.

Příště: Typy střešních krytin III. - Přírodní materiály