Dříve nejlevnější a nejdostupnější krytinou byly došky ze slámy či rákosu. Doškové střechy se dnes vrací jako ryze ekologické alternativní střešní krytiny, dnes však paradoxně patří do luxusní kategorie. Problémem je nedostatek dlouhé slámy, levná je tato střecha jen pro zručné zájemce, kteří mají přístup k surovině. O něco trvanlivější než sláma je rákos. Došky jsou velmi lehké a mají výborné tepelně-izolační vlastnosti, krytinu je však nutné vždy po několika letech vyměnit. Nevýhodou je i vysoká hořlavost. Sklon střechy je minimálně 45°.

Svou renesanci zažívá i dřevěný šindel. Historicky věrný je štípaný šindel, jeho výroba je však náročná na znalost řemesla a čas. Většinou je proto strojově řezaný, jeho vlastnosti a životnost jsou potom však horší, neboť dřevo má řezáním přerušená vlákna. Nejčastěji používaný je v horských oblastech. Lze ho využít i jako fasádní obklad.

ČTĚTE TAKÉ:

Mezi ušlechtilé přírodní materiály patří břidlice, specificky velmi vhodná pro stavební účely. Lze ji snadno štípat, řezat i vrtat, kvalitní druhy mají vysokou mechanickou pevnost a pružnost. Břidlice je vysoce odolná vůči povětrnostním vlivům, mrazuvzdorná a nehořlavá. Díky rozmanitosti tvarů a formátů ji lze zvolit pro téměř jakýkoliv tvar střechy a použít i na propracování úžlabí, vikýřů, štítů apod., což zvyšuje kvalitu a životnost střechy i estetický vzhled v porovnání s kombinací s plechem, plastem nebo dřevem u jiných typů krytin.

Dnes se břidlice využívá především pro opravy a rekonstrukce střech historických či církevních objektů a památek obecně, zvyšuje se však zájem o tuto krytinu i při stavbách rodinných domů. Je třeba ji však používat uvážlivě, neboť jde o vyčerpatelný přírodní zdroj vysoké kvality. I z toho důvodu se objevují imitace originálu, a i když nemohou dosáhnout ušlechtilosti přírodní suroviny, ty kvalitní nacházejí své uplatnění.

Příště: Zelené střechy