Měděné potrubí má antibakteriální účinky, brání množení virů a plísní. Na to mnoho lidí slyší, tím se levnější plastové potrubí chlubit nemůže. Je tady ovšem velké ALE. A to je (často prodejcem jen tiše zmiňovaná) podmínka, že měděné potrubí je možné bezpečně využít pouze pro neutrální a zásadité vody. V případě kyselé vody (s pH nižším než 6) je naopak úplně nevhodné, protože voda měď rozpouští.

ČTĚTE TAKÉ:

Pokud se někdo dopustí té chyby, že si před nákupem měděného potrubí nezjistí pH své studniční vody (nebo ho prodejce neupozorní) – pak je náprava těžká. Aby se snad nemuselo demontovat potrubí a měnit za plastové, stojí za pokus odkyselit vodu. Tedy dosáhnout toho, aby měla vyšší pH neboli byla zásaditější.

Nápad, který vyšel

Co mohou dělat nešťastníci, kteří si ke kyselé vodě zvolili měděné trubky? Máme tip, který se osvědčil. Majitel studny s kyselou vodou poblíž rašelinišť vložil do přívodu vody ze studny průtočnou filtrační nádobu s drceným vápencem. Ten působí zásaditě a pH vody upravuje tak, že se stává neutrální až slabě alkalickou. Ta už měděné potrubí nenarušuje. Tento dobrý nápad v praxi funguje; jen se čas od času vápenec musí doplňovat.

3 X ZÁKLADNÍ INFORMACE
- Měděné vodovodní rozvody lze použít pouze pro neutrální a zásaditou vodu!
- Odborně instalovaný měděný rozvod vody se vyznačuje dlouhou životností, je antimikrobiální a brání také množení virů a plísní.
- Nízké pH má, a tedy kyselá bývá například studniční voda na Šumavě. Je to z důvodu blízkých rašelinišť. Zvýšením pH se voda stává zásaditá a zdravější.

Před nákupem potrubí si nechte vždy zjistit pH vody. Pokud je kyselejší, pak na rozvody studené i teplé vody volíme plastové potrubí. Opravdu jen na prokázaně zásaditou a neutrální vodu investujeme do dražšího potrubí měděného.