Lazury tenkovrstvé, silnovrstvé a napouštěcí (olejové)

Stále víc se používají různé typy lazur. Je pod nimi viditelná struktura dřeva a zvýrazňují jeho kresbu – suky a letorosty. Navíc chrání dřevo před vlhkostí a UV zářením. Některé lazury mají navíc i fungicidní (protihoubový) účinek. A pokud nemají, doporučuje se dřevo nejprve natřít speciálním nátěrem chránícím před houbami, plísněmi a dřevokazným hmyzem.

Výhody tenkovrstvých lazur

Tenkovrstvé lazury částečně pronikají do dřeva a přitom na jeho povrchu vytvářejí tenký film. UV ochrana dřeva závisí na množství pigmentů v lazuře. Práce s tenkovrstvými lazurami je rychlá, přetírá se jimi bez sbrušování podkladu. Životnost jednoho nátěru činí dva až čtyři roky.

Silnovrstvé lazury

Tvoří na povrchu film, zatímco do dřeva pronikají nepatrně. Vydrží na exteriérovém dřevu maximálně šest let, před dalším nátěrem je nutné odstranit staré vrstvy nátěrů.

ČTĚTE TAKÉ:

Napouštěcí (olejové) lazury

Připomínají přírodní oleje tím, že hluboko pronikají do dřeva. Někdy obsahují i voskovou emulzi a jsou paropropustné. Využívají se hlavně na rozměrově nestabilní dřevěné prvky, jako jsou ploty, pergoly, prkenné prvky, všude tam, kde dřevo během roku vysychá a zase bobtná. Olejová lazura pracuje spolu s dřevem, nemůže nijak popraskat a dřevo chrání po celý rok. Práce s ní je jednoduchá, rychle zasychá.

Krycí nátěry

Jak jejich název napovídá, dokonale pokryjí povrch dřeva, tvoří na jeho povrchu krycí ochranný film (po dvou nátěrech asi 0,1 mm silný). Dovnitř dřevní hmoty přitom skoro nepronikají. Před přetíráním se starý nátěr musí sbrousit, každá oprava je tak poněkud náročnější, i když krycí nátěry vydrží v exteriéru pět, ale také až 12 let. Jestli ale starý nátěr necháme zdegenerovat, můžeme se hodně nadřít s broušením. Silné nátěry se loupají a na stále větších plochách se objevuje holé nechráněné dřevo. Na takto zničené dřevo pak špatně přilne nátěr nový.

TIP:

Při natírání altánu nebo plotu si můžeme ušetřit práci, pokud přetíráme častěji a bez broušení. Toho dosáhneme, pokud zvolíme tenkovrstvé lazury. Jsou přetíratelné a podklad se nesbrušuje. Práce jde od ruky a podklad se rychle a kvalitně opraví.

Bezbarvou impregnací nenahradíme tlakovou impregnaci dřeva.

A co ekologické vosky a oleje na dřevo – opravdové přípravky dneška? Zasluhují si pozornost, ale už se nám sem nevejdou. Proto o nich až příště.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com