Do jaké míry se šíří zvuk v dřevostavbě? Do této oblasti nepatří pouze zvuková izolace mezi jednotlivými podlažími, ale také ochrana proti zvuku, který se šíří mezi místnostmi - tedy vzduchová neprůzvučnost a v neposlední řadě také propouštění zvuku z domu ven, a naopak hluku zvenčí dovnitř.

ČTĚTE TAKÉ:

Základem kvalitní zvukové izolace je odpovídající skladba obálky domu, stropů a příček, dělících místnost - použité materiály a jejich vlastnosti zvukovou izolaci velmi ovlivňují, stejně tak jako způsob konstrukce. Obecně platí, že více tenčích vrstev a střídání lehkých a těžkých materiálů s odlišnými hmotnostmi (třeba v pěti či šesti vrstvách) s materiály různých objemů má lepší zvukově izolační vlastnosti než například dvě silné vrstvy. Jako zvuková izolace tedy slouží nejen speciální zvukově izolační materiály, ale také tepelné izolace, konstrukční desky a podobně, do této kategorie lze zařadit izolaci Rockwool Airrock.

Za zmínku jistě stojí ve své kategorii ojedinělé akustické desky Wolf firmy Ciur, které lze použít jako izolační desky proti kročejovému hluku, jako zvukově-izolační desky i jako pohlcovač zvuku. Lze je aplikovat ve stěnové sestavě nebo přilepit či přišroubovat na zeď z jakéhokoli materiálu. Akustické desky Wolf mají při tloušťce 15 mm akustický útlum Rw = 36 dB a kročejový útlum Ln,w = 33 dB.

Z obecné znalosti také vyplývá, že pružné materiály tlumí zvuk lépe než tvrdé, proto se jako optimální řešení jeví například minerální nebo skelné vlny či dřevité izolace, naopak příliš vhodné nejsou polystyrenové desky. Betonový strop s jednou vrstvou kročejové izolace také tlumí zvuk hůře než strop složený z více vrstev materiálů. Sendvičové konstrukce moderních dřevostaveb nepropouští tedy běžný hluk zvenčí ani zvuky mezi místnostmi.

Míru šíření zvuků v domě může pomoci snížit i jeho vhodná dispozice. Například mezi jednotlivé ložnice je možné umístit koupelnu, nebo ještě lépe šatnu se zavěšeným šatstvem, které ze své podstaty také samo o sobě tlumí zvuk, a je tedy zvukovou bariérou.

Foto: Ciur, Rockwool, Isover; Titulní foto: Thinkstockphotos.com