Společnost Raiffeisen stavební spořitelna si nechala udělat od agentury STEM/MARK průzkum ohledně zateplení budov. Už jsme vám výsledek ukázali – lidé chtějí mít doma teplo, ale nemají peníze na zateplení a nehodlají se zadlužit. A co navíc – myslí si, že jsou velcí ekologové.

Nyní vám ukážeme ještě další výsledky z tohoto průzkumu. Především se podíváme na dřevostavby. Dřevostavby se u nás stále více prosazují, ale jak to vypadá, vážnosti stále moc nemají. Výzkum totiž ukázal, že…

… Nechceme bydlet v dřevostavbách

Téměř 50 % dotázaných (chybí jen desetiny) řeklo, že v dřevostavbě nebydlí a ani by v ní nikdy bydlet nechtěli. Čtvrtina nebydlí, ale ráda by bydlela. Skoro dvacet procent nad dřevostavbou někdy uvažovalo, ale nyní o přestěhování do tohoto typu domu neuvažuje. Jen 2,7 % dotazovaných přestěhování do dřevostavby plánuje a 3,5 % už v ní bydlí. Je tedy vidět, že lidé stále dávají přednost těžké váze zdění (o zdění nám minulý týden začal seriál, kde představujeme jednotlivé typy zdicích systémů).

Ale teď pozor! Výsledek průzkumu ukázal, že…

… Dřevostavby jsou nemoderní a nepříjemné

Asi vás pořádně zaskočíme, ale z 255 lidí bydlících v rodinných domech, kteří na otázky odpovídali, se vyjádřili na tyto otázky následovně:

  • Jsou podle vás dřevostavby energeticky úsporné? ANO – 51 %; NE – 49 %
  • Jsou šetrné k životnímu prostředí? ANO – 55 %; NE – 45 %
  • Jsou moderní? ANO – 27 %; NE – 73 %
  • Jsou příjemné na bydlení? ANO – 44 %; NE – 56 %
  • Výstavba je velmi rychlá a jednoduchá? ANO – 68 %; NE – 32 %

Především zaráží to, že lidé vnímají dřevostavby jako nepříjemné na bydlení a hlavně jako nemoderní. Patrně je to dáno tím, že dřevostavby jsou v Čechách brány hlavně jako roubenky a sruby, a tedy jako víkendové typy staveb. O moderních dřevostavbách se toho v Česku moc neví, protože je mnohdy ani nerozeznáme od klasické zděné stavby. O výhodách, nevýhodách a druzích dřevostaveb jsme psali v tomto článku.

A co alternativní zdroje energie?

Topit levně, vyrábět vlastní elektřinu. To je sen mnoha obyvatel domů. Ale i tady narážíme na problematiku financí a návratnosti. V současné době, kdy podpora ze strany státu pro formy alternativních energií je velmi neurčitá (nová „Zelená úsporám“ sice nastartovala, ale již dnes je jasné, že předpokládané peníze z prodeje emisních povolenek se do státní kasy nedostanou) a ceny solárních panelů či tepelných čerpadel jsou vysoké, je jen velmi málo lidí, kteří jdou do rizika velkého zadlužení na dlouhou dobu.

To ukazuje i následující tabulka toho, jak lidé využívají nebo plánují využívat tyto zdroje u svých domů.

Zvažovali jste využít alternativní zdroje energie (např. tepelná čerpadla, solární panely)?

celkem (%)Praha+středočeskýostatní ČechyMorava
Ano, plánuji to28,631,629,925,3
Ano, ale neplánuji to31,431,629,034,1
Již alternativní zdroje energie využívám6,77,04,78,8
Ne, ale rád bych18,014,019,618,7
Ne a ani nechci15,315,816,813,2