Recyklací stavebních odpadů rozumíme odvoz, třídění, zpracování stavebních odpadů a následnou přípravu k opětovnému použití. Množství odpadních stavebních materiálů vzniká při rekonstrukcích a opravách domů, každá nevyužívaná budova, určená ke zbourání, se stává stavebním odpadem. Téměř všechny tyto materiály lze znovu využít.

S recyklací stavebních hmot bylo u nás započato v 90. letech minulého století a od té doby je stavební odpad ve stále větší míře zpracováván a využíván. Patří sem zdivo, keramické obklady, beton, střešní tašky, dřevo, stavební sklo a plasty, asfaltové směsi, kovy včetně jejich slitin, kamení, ale i vytěžená hlušina a zemina. Zahrnuty jsou zde i izolační materiály a stavební hmoty s obsahem azbestu, ty však patří do nebezpečného odpadu. Ovšem pouze zpracování stavebních odpadů a určité využití ve stavebnictví nestačí, důležité je zvyšování jejich podílu při realizaci staveb. Nezbytné je i snižování podílu nebezpečných odpadů ve stavebnictví.

ČTĚTE TAKÉ:

Stavební a demoliční odpady jsou významným zdrojem druhotných surovin, nakládání s nimi je tedy vymezeno a upřesněno v Plánu odpadového hospodářství ČR a následně i krajů, i v Surovinové politice ČR. Stavební a demoliční odpad tvoří v souhrnu veškerého vyprodukovaného odpadu přibližně 25 % objemu všech odpadů. Není definován přímo v základních pojmech v § 4 zákona č. 185/2001 Sb. o odpadech, a ani ve změně některých dalších zákonů či ve znění pozdějších předpisů. Lze jej však zahrnout do odpadu, vznikajícího při zřizování, údržbě, rekonstrukcích a odstraňování staveb, který je uveden v Katalogu odpadů ve skupině číslo 17.

Recyklace stavebních odpadů umožňuje získání kvalitních surovin pro stavební průmysl, do oběhu se totiž vrací jako plnohodnotný materiál, nahrazující jak nově vyrobené stavební hmoty, tak suroviny z přírodních zdrojů. Například stavební suť, stržený asfalt, betonové bloky a podobně jsou rozdrceny na zrno různé hrubosti, pak tříděny podle velikosti zrn a na základě svých vlastností opět využívány ve stavebnictví. Používají se do podloží náspů či budov, do základů, při výstavbě komunikací a podobně. Aby byl recyklovaný materiál opravdu kvalitní, a tedy znovu využitelný, je nutné dodržet správný technologický postup již od způsobu samotné demolice, přes třídění suti až po drcení.

Příště: Recyklace stavebních materiálů II. - Rozdělení a zpracování stavebního odpadu

Foto: Lumos