Dva lidé ze tří trpí syndromem nezdravých budov, který souvisí se špatnou kvalitou vnitřního ovzduší. Protože se tento syndrom může projevovat různorodými zdravotními problémy, málokdo tuší, že jeho špatný stav je způsobený právě budovou, ve které bydlí nebo pracuje.

Nemoc z klimatizace způsobená nezdravě vysušeným filtrovaným vzduchem a nepřirozeně velkými teplotními rozdíly je jedním příkladem toho, jak budovy mohou oslabovat imunitu těch, kdo v nich často pobývají. Druhým extrémem jsou teplé a vlhké prostory, ve kterých se daří plísním a které často najdete v rodinných i bytových domech. I když často větráte nebo se snažíte plísně zlikvidovat chemikáliemi, nezvaných návštěvníků se nezbavíte. A toxiny, které plísně uvolňují, způsobují alergie a ekzémy.

„Dva roky mi trvalo, než jsem přišla na to, proč má dcera ekzémy. Mohly za to plísně v koutech pokoje. Na radu alergoložky jsme se přestěhovali a pečlivě vybrali byt. Ytongu tak vděčím za zdraví svojí dcery,“ vypráví matka tříleté Sofie. „V novém bytě ekzém zmizel během pár dní a Sofie po celou zimu nebyla nemocná. Přičítám to z velké části zdravému prostředí v našem bytě.“

Harmonické a zdravé vnitřní prostředí v budově je základem pro fyzickou a psychickou pohodu. Teplota kolem dvaceti stupňů a vlhkost v rozmezí 45 - 55 % jsou považovány za optimální pro zdraví. Pokud plánujete stavbu domu, berte do úvahy i to, jak bude dům a jeho vnitřní klima ovlivňovat vaše zdraví po dlouhé roky.

Proč Ytong?

Stavební materiál sice představuje jen 9 % z celkové ceny domu, ale jeho správný výběr vám může zajistit zdravé bydlení a vhodné vnitřní klima. Ytong neobsahuje žádné nezdravé chemické látky, přírodní složení je zárukou zdravotní a hygienické nezávadnosti. Miliony uzavřených pórů jsou nejlepším a nejbezpečnějším izolantem – podobně jako funkční oblečení, které reguluje teplotu a odvádí pot.

Dům z Ytongu v zimě šetří náklady na topení a v létě se nepřehřívá. Jeho póry odvádějí přebytečnou vlhkost ven, a naopak když je vzduch uvnitř příliš suchý, tak ji přivádí. Díky alkalickému složení potlačuje vznik plísní a pohlcuje pro zdraví nepříznivé kladné ionty.

Na rozdíl od jiných stavebních materiálů jsou tyto pozitivní vlastnosti vždy stejné, i když tvárnici opracujete. Ytong izoluje za každého počasí, nevadí mu ani extrémní teploty nebo povodně. Pro zdravý dům je ideálním řešením tvárnice Ytong Lambda+, případně zateplení pomocí izolačních desek Ytong Multipor, které ještě posílí tepelněizolační vlastnosti samotného Ytongu.

Další informace o tom, jak Ytong pomáhá zdraví celé vaší rodiny, naleznete na webových stránkách www.ytong.cz.