Základem jsou protisněhové tašky. Jde vlastně o tašky, které mají ve směru smyku příčný nálitek. Ten udrží kus sněhu na střeše. Výrobci těchto tašek mají pro jejich pokládku tabulky, kolik jich má v pokládce celé střechy být. Závisí to na sklonu střechy a tzv. sněhové oblasti, to znamená na místě, kde stojí dům, a obvyklých místních sněhových srážkách.

Přesto není protisněhová taška dostačující. Při větších pokryvech sněhu se může utrhnout horní vrstva od spodní a smýknout se. Proto nastupují další systémy zachycování sněhu.

Sněholam – nejviditelnější doplněk

Na koncích střech bývají velmi často takzvané sněholamy. Jde o příčné liniové zábrany, které zachycují sníh. Vyrábí se v různých druzích. Většinou se jedná o tašku z pozinkovaného plechu, která má k sobě připevněný držák. K němu se připojují příčné mříže, trubky nebo také kulatiny. Sněholam má zabránit sjíždění sněhu. Nabízí je prakticky každý výrobce střešních tašek, a to buď v základním sortimentu (KM Beta, Tondach), nebo jako doplňkové součástky (např. HPI-CZ, Bramac).

Problém sněholamu je ovšem to, že nemůže fungovat samostatně. Ve chvíli, kdy se sníh dá do pohybu, sněholam je jen překážkou, do které se zaboří. Dochází tak k borcení sněholamů, ničení střechy i krovů. Proto je třeba instalovat na střechu další protisněhové zařízení, jako například výše uvedené sněhové tašky.

Sněhové háky

Ale jak jsme napsali již v horních řádcích, jejich účinnost končí při vyšší vrstvě sněhu. V oblastech s vyšší sněhovou nadílkou se tak uplatní sněhové háky. Ty mohou být dodatkovou součástí střešní krytiny. Hodí se téměř na jakoukoliv krytinu, lze je namontovat při realizaci nové střechy nebo i dodatečně na stávající starší krytinu. V nabídce zákazník najde varianty háků pro nejběžnější typy krytin, jako např. pro pálené a betonové tašky, plechové tvarované krytiny, vláknocementové krytiny, šindel a další. Háky se vyrábějí z pozinkovaného ocelového plechu s barevnou povrchovou úpravou (odstíny antracit, hnědá, cihlově červená, červenohnědá) nebo v mědi.

„Důležité je umístit háky rovnoměrně po celé ploše střechy až k hřebeni a ne, jak tomu často bývá, jen v dolní části střechy v jedné nebo dvou řadách. Takto umístěné protisněhové háky nemají prakticky žádný význam a větší nápor sněhu nemohou udržet,“ řekl Martin Chmelík, obchodní manažer HPI-CZ.