Celá problematika je velmi rozsáhlá. Nejde o žádný jednoduchý systém, který lze jednoduše vyřešit. „Zvuk je horší než voda. Ten vám vleze všude, i když máte zavřené dveře,“ říkal blahé paměti jeden z profesorů na ČVUT. Zkusíme ale pro naprosté laiky to laicky vysvětlit, i když to nebude vůbec jednoduché a odborníci se jistě budou chytat za hlavu.

Co je hluk

Hluk je šíření tlakových vln v materiálu. Paradoxně je výborným izolantem vzduch. Velmi špatným voda. Také stavební materiály jako beton nesou dobře zvuk. Jak je tohle možné? Jde zde o skládání kmitočtů. Zvuk se šíří ve vlnách a ta má kruhový charakter. Odráží se tedy na všechny strany a může sama sebe posílit i utlumit.

ČTĚTE TAKÉ:

- Jak odhlučnit kročejový hluk

Na podporu naší teorie se podíváme na stavební materiály. Železobetonové konstrukce jsou nejlepším vodičem. Tato konstrukce, která má vysokou hustotu a žádné spáry, protože jde o lité monobloky, tak způsobuje ty stálé nářky nad hlukem od sousedů.

Naproti tomu klasické zděné stěny vedou hluk hůř, protože mezi sebou mají spojovací materiály. Přechod jakéhokoli vlnění se tak mění, protože přechod frekvence utlumuje, pohlcuje nebo odráží jinam. Stejně tak hůř vede zvuk pórobeton nebo dutinové cihly. Zde je přestupů opravdu hodně.

Velkým problémem bývají inženýrské sítě ve stěnách. Zasekané trubky, kabeláže, zásuvky, to vše zmenšuje tloušťku stěny a může vytvořit nepříjemný zvukový vodič. Proto je také v domech či panelácích tak dobře slyšet napouštěná voda, protože se šíří těmito vodiči velmi rychle a dobře.

Jak izolovat stěny

Vzhledem k rozsáhlosti problému rozdělíme tuto problematiku na stěny a podlahy. A i tak budeme muset dost zobecňovat. Přesto jako základ k problematice to bude stačit.

Především je třeba si uvědomit, že hledáme co nejlepší rezonanční kmitočet vzduchové vrstvy konstrukce. Ovlivňuje ho jak materiál stěn, tak i jejich vzájemná pozice. Také je třeba říct, že izolovat chceme oblast v kmitočtech 100 - 3150 Hz. Posunout to za jejich hranice je náš cíl.

Podle jednoduchého vzorce tak zjistíme, že například lze výrazně snížit hluk už tím, že vytvoříme předstěnu. Jednotlivé vlny se budou vzájemně rušit, a útlum hluku tak bude zřejmý. Bohužel postavení předstěny ze sádrokartonu má svá úskalí. Především musí být provedeno pružně a přesně. Pokud bude konstrukce nevhodně navržena, vznikne jakýsi sádrokartonový reproduktor, a hluk se naopak výrazně zvýší. Obecně se dá říct, že mezera mezi sádrokartonem a stěnou by měla být kolem šesti centimetrů. Ale je lepší si na to vzít odborníka, který vše změří a spočítá.

Zvukové izolace jsou na našem trhu ve velkém počtu. Firmy jako Rockwool, Knauf, Isover nabízejí mnohé materiály, které fungují jako izolace. Informací, k jakému útlumu a za jakých podmínek, moc nenajdete. Žádný výrobce nechce nic takového vyhlašovat, protože není možné tyto parametry splnit při různých stavebních konstrukcích. Proto se zde objevuje jejich hustota. Tu budete potřebovat především proto, že deska z těchto „vat“ potřebuje nějakou svou vlastní hustotu, aby stála při zdi. Pokud bude mít hustotu nízkou, bude se sesedat a celý systém bude k ničemu.

Výplňové systémy do sádrokartonových příček, kde se mají čeho jednotlivé bloky zachytit, tak takový problém nemají a prodávají se třeba v rolích. Pokud však budete izolovat již postavenou cihlovou či betonovou zeď, je lepší si dávat na hustotu pozor.

Izolovat se může také tradičním materiálem – polystyrenem, ale pozor na jeho hořlavost. Instalujte jen nehořlavou verzi, protože kdyby byla rozbitá zásuvka…

Zapomeňte na vajíčka

Vylepit si domov pláty od vajíček asi nikdo z vás nechce. Tak jak na to, aby domov byl nejen pěkný, ale i tichý? Možností je hned několik. Vždy jde ale o doplnění stěny nějakým dalším materiálem. První jsme si už řekli – předstěny. Ty mohou být jen se vzduchovou vrstvou, nebo s výplní. Výplně mohou být od velmi nadýchaného materiálu (např. Isover Piano) až po tvrdé akustické desky z lisované pěny.

Tyto izolace mohou být ke stěně buď přilepeny napřímo, nebo mohou mít izolační vzduchovou vrstvu. Podle výše popsaných principů je druhá možnost o několik decibelů účinnější. Praxe říká, že lze například k dřevěnému roštu, připevněnému na zdi přeš gumové „silentbloky“ (stačí silnější gumové těsnění), připevnit zvukovou izolaci. Tu pak obložit sádrokartonem.