Pokud chceme krbová kamna využívat nejen jako zdroj tepla a relaxace v obýváku, ale i jako doplňkový zdroj pro vytápění celého domu, pořídíme typ s výměníkem, a připojíme je na teplovodní otopnou soustavu. Pořízení i provoz tohoto systému je technicky i finančně náročnější, připojení kamen a seřízení celé sestavy by měl provádět odborník a nezbytná je konečná revize. Je nutné zajištění ochranných prvků proti přetopení, přetlaku páry nebo zastavení čerpadla následkem výpadku elektřiny, aby s narůstajícím tlakem nedošlo k destrukci výměníku. U teplovodního topení trvá déle, než začne vyhřívat objekt, je proto vhodné spíše do rodinných domů než do rekreačních chat či chalup.

ČTĚTE TAKÉ:

Životnost a materiály

Životnost krbových kamen přímo závisí na použitých materiálech. Základním materiálem pro výrobu krbových kamen je litina nebo ocelový plech, další používané jsou nerezový plech, šamot a sklo. Výhodou litiny je schopnost akumulovat teplo a vydává ho i poté, co kamna vyhasnou. Je odolná proti přehřátí, krbová kamna se proto nedeformují ani při vysokých teplotách, proto i dvířka vždy dobře těsní. Litinová kamna jsou vhodná pro instalaci teplovzdušných rozvodů k vytápění dalších místností. Krbová kamna z ocelového plechu vyžadují vyzdění šamotem či keramickou vyzdívkou, výhodou je vyšší konstrukční variabilita pro zvyšování účinnosti spalování i design. Kvalita i životnost výrobků z obou uvedených materiálů jsou srovnatelné. Při výběru kamen hraje roli kromě základního materiálu i prosklení, typy otevírání, materiál dvířek, doba hoření, způsob spalování a další parametry.

Krbová kamna jako multifunkční zařízení

Některá krbová kamna jsou opatřena systémem takzvaného dvoukomorového spalování – v primární fázi hoří palivo, později se přisávaný sekundární vzduch mísí s kouřovými plyny a dochází ke zplynování a sekundárnímu spalování těkavých plynů a prachových částic. Tento způsob snižuje objem spalin a současně přispívá k zisku dodatečného tepla. Ovšem konstrukčních zlepšení je mnoho, krbová kamna lze používat v podstatě multifunkčně. Například krbová kamna Stûv 30-in z produkce belgické firmy STÛV mají okolo spalovací komory ve tvaru válce umístěn buben opatřený trojími dvířky, jehož otáčením je možné využít kamna třemi způsoby – díky oblému sklu sledovat hru plamenů, večer získat třetinovým pootočením otevřený oheň, na němž lze i ugrilovat maso, dalším pootočením pak zajistíme nepřetržitý pomalý režim hoření se sníženým přísunem vzduchu, který bezpečně temperuje dům po celou noc.

Titulní foto: Jøtul