Minule jsme si poodhalili typy výtahů a plošin. Zjistili jsme, že plošiny jsou levnější, protože nepotřebují splňovat tak náročné normy jako výtahy. Objasnili jsme vám také druhy pohonů. Pokud se tedy budete rozhodovat, máte základní představu o tom, co máte na výběr. Teď ještě několik zajímavých doplňků, které vám pomohou se rozhodnout.

Hlavně prostor

Nejdůležitější technickou otázkou není však ani tak, pro co se rozhodnete, jako spíš kolik máte prostoru. Především u vestaveb u již stojících domů je to otázka zásadní. Obraťte se na dodavatele, a ten vám podle vybraného prostoru určí nejvhodnější systém.

„Někteří výrobci mají technologie pod kabinkou, jiní v hlavě šachty. Záleží, kde budete mít víc místa,“ vysvětluje základní pravidlo Václav Holý z firmy Výtahy Holý.

„Pokud se rozhodnete pro lanové řešení, je zapotřebí počítat s velkým navijákem nebo protiváhou, a to také zabere nějaké místo,“ doplňuje k dalšímu systému Karel Hrstka, jednatel CZ Lift. „Pokud máte kousek od výtahu samostatný prostor, kam můžete dát hydraulický agregát, pak se vám vyplatí hydraulika. Agregát, byť je hlučný, se může v tomto prostoru odhlučnit, a pod výtahem už tak budeme potřebovat jen asi 30 cm místa,“ hodnotí Karel Hrstka další systém.

Zároveň si musíte uvědomit, jestli chcete výtah, nebo plošinu. Výtah je kvůli náročnějším technickým normám bezpečnější, ale také dražší a méně prostorný, protože vyžaduje vnitřní dveře. Ty jsou u plošin velmi často nahrazovány pouze automatickou závorou.

Pozor na příkony

Pokud si budete pořizovat výtah, dávejte pozor také na příkony hnacích agregátů. Jsou v nich vcelku velké rozdíly. Záleží samozřejmě na dodavateli komponent, ale můžou se lišit i řádově. To nám potvrdila i Zora Březinová z firmy Výtahy Brno: „Dodáváme lanové i řetězové systémy pro rodinné domy s příkony 3-15 kW. Rozdíl ve spotřebě elektrického proudu je pak výrazně jiný, a i když je systém s nižším příkonem dražší, nakonec se jeho cena vrátí právě v elektřině.“

Jaké jsou ceny?

Ovšem tou nejzásadnější otázkou, kterou jsme ještě nepoložili, je „kolik to stojí?“ Na tuhle otázku je totiž velmi těžká odpověď. V Česku si můžete objednat výtahy a plošiny s českou technikou, stejně jako z Itálie, Německa apod. Samozřejmě, že se pak liší i ceny. „Ideální by bylo, kdyby ceny takových zařízení začínaly někde nad 100 000 korunami,“ říká Václav Holý. „Bohužel to v současné době se zahraničními díly, které používáme, nedokážeme splnit. Museli bychom navrhnout, udělat, nechat schválit a vyrábět nějaký levnější vlastní stavebnicový set.“

Přesto se budeme snažit ukázat, kolik co stojí. Tak například si musíme uvědomit, že plošina stojí 60 – 70 % nákladů na výtah. Pokud ovšem budete chtít plošinu, kterou nerozeznáte od výtahu, pak se náklady samozřejmě zvyšují.

Rozdíly mezi technologiemi zdvihu jsou cenově různé firma od firmy. Přesto bychom mohli obecně říci, že pro náš případ, jakým jsou malé rodinné domy s výtahy se zastávkami ve dvou patrech, se nejvíce vyplatí řetězové verze. Karel Hrstka z CZ Lift pak ze své zkušenosti označil hydraulické systémy na stejné potřeby o cca 60 000 Kč dražší. Zora Březinová z Výtahy Brno nám dokonce poskytla ještě přesnější informace. „Už jsme stavěli řetězovou plošinu vámi daných požadavků za přibližně 350 000 Kč. Hydraulická verze by byla asi o 150 000 dražší.“

Náklady na výtah musíme také rozdělit mezi dvě položky – samotnou technologii výtahu a stavební úpravy šachty. Karel Hrstka nám například vysvětlil, že betonová šachta být sice nemusí, ale kotví se nejlépe do plných cihel nebo svorníky s chemickou maltou zvládnou i moderní dutinové či pórobeton. Hodně však také záleží, zda se bude muset předělávat spodní část šachty – tedy vybourávat a vysekávat větší díra. Václav Holý z Výtahy Holý rozdělil námi zadaný požadavek na dvě části – přibližně 250 000 Kč bez DPH za řetězový systém a k tomu ještě by se musela připočítat stavba šachty.