Komín i na pasivní domy

Schiedel Absolut Xpert lze využít pro všechny typy budov. Jako první na světě je přímo certifikován pro pasivní rodinné domy s požadavkem roční měrné potřeby tepla na vytápění nepřesahující 15 kWh/(m2a).

Schiedel Xpert patří mezi dvousložkové komíny. Jeho základ tvoří vnitřní tenkostěnná keramická vložka, poté následují sendvičové tvárnice, které v sobě spojují funkci tepelněizolační, těsnicí a nosnou. Pro zachování vysoké těsnosti nutné pro využití v pasivních domech je komín vybaven i dalšími doplňky, a to například speciální BlowerDoor čelní deskou a dvířky. Tím se řeší nejkritičtější místa, tedy otvory do komínu, a to tak, aby systém vyhovoval náročným BlowerDoor testům, jimiž se ověřuje těsnost konstrukce. Komínový systém lze pořídit zhruba od 30 000 Kč a je použitelný pro všechna paliva.

Slunce na tlačítko

Představte si, že sedíte v pokoji bez oken, a přesto máte pocit, že vám do obličeje svítí slunce. Tento jedinečný zážitek je nyní reálný díky projektu CoeLux financovanému z fondů Evropské unie. Technologie obnovuje fyzické a optické vlastnosti přírodního světla tak, že napodobuje rozptyl a průchod slunečního záření atmosférou. Je dokázáno, že tento jev má pozitivní vliv na komfort a duševní pohodu v uzavřených a podzemních prostorách.

Nejnovější úsporná LED technologie pro reprodukci světelného spektra slunečního záření je spojená s pokročilým optickým systémem pro vytvoření dojmu vzdálenosti mezi „oblohou“ a „sluncem“. Nanostrukturované materiály o šířce pouhých pár milimetrů napodobují Rayleighůva rozptyl, který se odehrává v atmosféře.

Tyto prvky jsou zabudovány do high-tech okenního systému, který nabízí obrovské množství příležitostí a designových možností pro architekturu interiérů. CoeLux nabízí tři možnosti nastavení - uživatelé si mohou vybrat mezi světelnými podmínkami severní Evropy, Středomoří nebo tropů.

Plechová střecha jinak

Plechové střechy známe většinou jako velké pláty, které napodobují klasické střešní krytiny. Ovšem teď se objevuje Satjam Rombo, která je rozměrově i vizuálně ideální alternativou za původní eternitovou krytinu založenou na bázi cemento-azbestu. Kotví se na systém čtyř zámků na každé šabloně, takže střechu po sundání eternitové krytiny není nutné přelaťovávat, a pokud je krov pobitý deskami v pořádku, mohou se šablony umístit přímo na něj. Výsledkem je pevně ukotvená krytina, která na sebe dokonale navazuje, je celistvá a pevná. Protože je lehká, lze ji jednoduše využít i na starší střechy, aniž by to příliš zatížilo jejich konstrukci. K dispozici jsou čtverce o velikosti 555x555 mm, 345x345 mm nebo 245x245 mm z vysoce jakostního ocelového pozinkovaného plechu s povrchovou úpravou na bázi matného polyuretanu s označením Purmat 50 μm. K dispozici je i levnější varianta v podobě hrubozrnného satmatu 35 μm. Lze ji využít na střechy se sklonem od 22°. Z barev je na výběr višňová, hnědá, černá, cihlová nebo grafitová šeď. Střešní krytinu Satjam Rombo v provedení satmat 35 μm lze pořídit od 360 Kč/m², v podobě Purmat 50 μm od 409 Kč/m².

Nová generace střešních oken

Značka Velux představila novou generaci střešních oken. Díky novému designu je plocha zasklení střešního okna větší až o 10 %, do podkroví se tak dostane ještě více denního světla. V topné sezoně získáte s větší prosklenou plochou více tepla díky pasivním solárním ziskům. Spolu s novým systémem izolace Velux ThermoTechnologyTM tak okna napomohou k nižší spotřebě energie. Vylepšený design ovládacích prvků nové generace zpříjemní každodenní používání střešních oken k maximálnímu pohodlí všech uživatelů. Za zmínku stojí také integrovaný systém ventilace s filtrem proti prachu a hmyzu, snížený součinitel prostupu tepla Uw zajistí úspory energie nebo možnost zapuštěné montáže do střechy, která snižuje tepelné ztráty a vypadá elegantněji. To vše ve třech řadách – Standard, Standard Plus a Premium.