Výběr materiálu by také měl odpovídat umístění a nejčastějšímu používání terasy tak, aby byl dostatečně odolný proti mechanickému poškození či poškození ohněm, jestliže chceme často grilovat, současně by měl být protiskluzový v případě, že terasa bude součástí bazénu a podobně. Jestliže nebude terasa celá zastřešená, neměla by se její nášlapná vrstva rychle rozpálit na slunci.

Není nad dřevo

Tradičním materiálem pro stavbu terasy je dřevo. Je oblíbené především pro své dobré vlastnosti - krásný vzhled, příjemný omak, při dobré péči je trvanlivé a odolné vůči povětrnostním vlivům. Určitou nevýhodou je nezbytnost pravidelné údržby. Odolnější než běžné místní dřevo je dřevo tropické nebo severské, zde je však nutné počítat s vyšší cenou. V současné době je možné vybrat také dřevo s certifikátem FSC (dřevo s původem z šetrného lesního hospodaření).

Ani dřevo, ani plast

Velkou oblibu získává materiál s podílem dřeva - takzvaný Wood Plastic Composite - WPC. Jde o termoplasticky zpracovanou směs z dřevěné hmoty a plastu, konkrétně z různých druhů běžných dřevin a PE. Jejich poměr se v závislosti na výrobci liší (od 50:50 až po 70:30 %), vyšší podíl jedné složky znamená patrnější vlastnosti daného materiálu. WPC kombinuje do určité míry dobré vlastnosti dřeva (především vzhledové) a plastu (odolnost vůči povětrnostním vlivům, škůdcům i houbám, stálost tvaru i vzhledu), jednoduše se pokládá, je trvanlivý, protiskluzový. Méně náročná je i údržba, ovšem je mírně savý a zůstávají na něm skvrny po červeném víně a oleji. Prkna lze však přebrousit, a skvrnu tím odstranit. Podíl dřeva způsobuje změnu barvy v prvních týdnech, poté se odstín ustálí. Nevýhodou je vyšší cena.

I terasy mohou být z plastu

Ano, prvky pro stavbu teras mohou být i z plastu a lze je využít také pro stavbu balkónových podlah, restauračních zahrádek a podobně. Plastová terasová prkna jsou vysoce odolná proti povětrnostním vlivům, hnilobě a vlhkosti. Mají přírodní vzhled a dlouhou životnost, mohou tak nahradit obdobné výrobky z exotických dřevin. Obě strany desek jsou opatřeny odvodňovacím rýhováním, které se liší svojí hustotou a tvarem, což poskytuje možnost volby vzhledu pochůzné plochy.

ZDE NAJDETE PRVNÍ DÍL SERIÁLU O STAVBĚ TERASY - O NALEZENÍ VHODNÉHO MÍSTA A PLÁNU

Je to na beton, nebo na kámen?

Pro svou odolnost jsou oblíbeným materiálem pro pochůzné plochy teras betonové desky. Mohou mít různé rozměry, tvar, povrch i barevnost, jsou trvanlivé, mrazuvzdorné, snadno se pokládají, povrchem a kombinací materiálů často připomínají přírodniny, ty mohou být při jejich výrobě přímo použity. Povrch desek může mírně vyblednout.

Podobné vlastnosti mají i cihly nebo keramická dlažba z jemné kameniny, která je na terase velmi příjemná, stálobarevná i praktická a dobře se udržuje, je však nezbytné vybrat typ vhodný pro venkovní použití, a tedy mrazuvzdorný a protiskluzový. Keramická dlažba vyžaduje dokonale rovný podklad a odbornou pokládku.

Mezi luxusnější materiály patří přírodní kámen. Terasa s tímto povrchem získá na unikátnosti, neboť struktura a textura kamenů se liší kus od kusu. Díky velké hmotnosti kamene je také stabilní a trvanlivá. Jednotlivé kusy by měly být co nejrovnější, aby se po nich příjemně chodilo. Nekloužou ani při mokrém povrchu, jsou mrazuvzdorné a stálobarevné, snadno se udržují.

Text: Dana D. Daňková

Titulní foto: Thinkstockphotos.com