Kamenná dlažba je vhodná do zahrad, na veřejná prostranství i do interiéru různého ladění, kámen je možné kombinovat s jakýmkoli materiálem, i proto se k němu opět stavebníci vrací. K širšímu uplatnění různých druhů kamene přispívají také moderní metody zpracování - nejčastěji je opracováván na CNC strojích, a to od počátečního dělení až po povrchovou úpravu. Díky tomu je možné opracovat kámen i prostorově do nejrůznějších nepravidelných tvarů, avšak s vysokou přesností a kvalitou nesrovnatelnou s ručními postupy.

ČTĚTE TAKÉ:

Vlastnosti kamene

Vlastnosti kamene jsou vždy dány druhem horniny, způsobem opracování i povrchovou úpravou, ovšem vzájemně se může ve vzhledu či kvalitě lišit kámen stejné sorty z různých oblastí. Při dlouhé životnosti a minimální péči je většina druhů kamene odolná proti výkyvům teplot, vlhkosti, větru. Velmi důležitou vlastností tohoto materiálu je tvrdost, která určuje použití určitého typu kamene pro různé účely. Je odstupňována podle Mohsova rozdělení od jedné do deseti, přičemž mezi nejměkčí patří mastek, nejtvrdší je diamant. Tvrdost ovlivňuje trvanlivost výsledného produktu, mechanickou odolnost a vzhled, platí, že čím vyšší tvrdost, tím náročnější je zpracování, roste také cena.

Zatímco na obklady stačí kámen měkčí, na mechanicky vysoce namáhané úseky, tedy na dlažbu, volíme materiál tvrdý. I zde však rozlišujeme, zda jde o dlažbu interiérovou, či exteriérovou, pochůznou, či pojezdovou, na cestičky v zahradě, nebo na vstupní chodník. Ovšem nižší tvrdost nemusí být nutně na překážku, v interiéru lze použít méně tvrdý materiál, který ovšem skýtá vyšší estetický zisk nejen díky přirozené barvě a textuře, ale i opracováním povrchu, například leštěním a podobně. V interiéru tak lze použít nejen luxusní leštěnou žulu, ale i pískovec či mramor, kvarcit či břidlici. Při výběru kamenné dlažby pro exteriér je vhodné brát v potaz také výskyt dané horniny v lokalitě. Místně obvyklý kámen bude v zahradě vypadat harmonicky a přirozeně.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com, foto: BeF Home, Magicrete