Keramika představuje materiál s výjimečnou odolností, trvanlivostí a žáruvzdorností. Není ale keramika jako keramika. Zkušenost s prasklou mísou, kterou jsme kupovali jako zaručeně zapékací, známe snad všichni.

Kvalitu definuje u keramických výrobků tvarová přesnost, homogenita keramického střepu a minimální pórovitost. Rozdíly v keramických výrobcích jsou dány rozdílnou kvalitou surovin a technologií výroby. Zatímco prasklý hrnek nebo mísa nás tolik netrápí, jsou oblasti, kde se musíme mít na pozoru. V případě keramických vložek do moderních komínů je přeci jen v sázce naše bezpečí.

Na vysvětlenou: Moderní komíny už dávno nejsou jednoduché cihlové šachty. Jsou to stavební systémy, které se skládají z nosného pláště, vrstvy tepelné izolace a vnitřní vložky. Srovnávat moderní komín s jeho vyzděným předchůdcem je asi jako srovnávat automobil s drožkou.

Na trhu dnes nalezneme produkty celé řady výrobců keramických komínů, jen málokterý má ale srovnatelnou historii s firmou Schiedel. Ta se vývoji a testování keramických vložek věnuje 70 let a její výrobky se řadí k těm nejbezpečnějším a nejspolehlivějším. Schiedel na trh v letošním roce uvedl novinku, univerzální a cenově dostupný komínový systém Schiedel UNI Advanced s prvotřídní tenkostěnnou keramickou vložkou.

Výroba tenkostěnné keramické vložky patří k know-how Schiedelu. Vložka je před vypálením lisována za studena rovnoměrným působením tlaku. Výrobek je maximálně přesný a na povrchu bez pórů. Jen podobný typ vložky dokáže na jedničku obstát u extrémních testů, kdy je keramika rozžhavená na teplotu 950 °C prudce zchlazována ve studené vodě. Testy simulují extrémní teplotní změny, které mohou nastat v reálném provozu.

Komín s tenkostěnnou vložkou můžete používat univerzálně – to znamená, že je použitelný pro všechny druhy paliv a běžných spotřebičů, a to jak v suchém, tak i v tzv. mokrém provozu. To má dnes význam při připojení naprosté většiny moderních spotřebičů, a to i spotřebičů na pevná paliva, kde je problém kondenzace často podceňován.