Místo kovu skelná vlákna

Vertex Grid je mříž ze skelných vláken, která poslouží při potěru podlah stejně dobře, jako klasická kari síť. Vyrábí ji Saint-Gobain Adfors a klade se všude tam, kde se k předcházení vzniku trhlin v potěru používá výztuž ve formě kovové mříže nebo polypropylenových vláken. Minerální mřížová tkanina má výhodu v tom, že se řeže jednoduše nožem nebo stříhá pomocí nůžek. Není potřeba rozbrušovačky, jako je tomu v případě kovové svařované výztuže či polypropylenových vláken. I manipulace je snazší. Skelná vlákna jsou lehká, a mříž tak váží téměř desetkrát méně než železná výztuž. Navíc není tak rozměrná, takže při pokládání nedochází k nechtěnému poškození rámů oken a dveří. Polypropylenová vlákna zase vytváří na povrchu potěru nerovnosti, přináší problémy se zaručením jejich stejnoměrného rozmíchání v potěru a nakonec je zapotřebí takto zpevněnou podlahu přebrousit.

Fasáda na sto let

Pokud chcete mít dům téměř nesmrtelný, měli byste přemýšlet o takové fasádě, která vás přežije. Takovou je systém fasádních obkladů Prefa. Investor si může vybírat například mezi obklady, které jsou podobné palubkovým a dokonale imitují dřevěné obklady (Sidings). Na rozdíl od dřeva ale hliník nepotřebuje v budoucnu žádnou údržbu ani ochranný nátěr. Více než čtyřicet let tak na Sidings nemusíte opravdu ani sáhnout. Ozdobně působící maloformátové falcované šablony a šindele o velikosti 20 cm x 20 cm, resp. 42 cm x 20 cm se pro svůj nevšední vzhled a praktičnost hodí, stejně jako velkoformátové desky (FX.12), na starší rekonstruované budovy, objekty v horských a venkovských oblastech nebo pro individuálně navržené novostavby.

Všechny hliníkové fasádní prvky vynikají lehkostí, odolností a tzv. skrytým systémem upevnění. Znamená to, že příponky, vruty a hřebíky nikdy neprochází skrze finální obklad nebo krytinu. Důmyslný systém kotvení tak nenarušuje estetický vzhled fasády, a přitom zaručuje spolehlivou odolnost vůči pronikání atmosférické vody i vůči větru o rychlosti nad 260 km/hod. Krycí, dvojvrstvě vypalovaný lak (vybírat lze z mnoha standardních barev a na přání lze zrealizovat jakýkoliv odstín) odolává UV záření, dlouhodobě rozdílným teplotám i povětrnostním podmínkám. Barva ve speciální povrchové úpravě (P.10) si tak po dlouhá léta udrží stále stejný odstín, nepopraská a neoloupe se. Navíc neobsahuje žádné těžké kovy a výrobce na ni poskytuje 40letou záruku.

Odolá i přívalovým dešťům

Současné počasí nás častuje střídajícími se extrémy – sucha a horka se střídají s lijáky a krupobitím. To vlhčí počasí pak potřebuje pořádný okap. Satjam nabízí speciální okapový systém Niagara, který odolá i přívalovým dešťům.

Je vyrobený z pozinkovaného ocelového plechu a finálně poplastován vrstvou polyuretanu v tloušťce 50 μm. Díky tomu nevyžaduje natírání či jinou údržbu. Zaujme hlubokým žlabem, který má schopnost pojmout velmi velké množství vody. Díky tomu si poradí i s přívalovým lijákem.

Nosné prvky systému jsou vyprojektovány a dimenzovány tak, aby bezpečně odolaly i extrémnímu sněhovému zatížení v horských oblastech. Pamatováno je i na možnost kotvení svodů na plechové pláště budov a na možnost dalšího využití odvádění vody.

Okapový systém Satjam Niagara lze pořídit celkem v osmi barvách – terakota, červená, hnědá, bílá, šedá, černá, stříbrná a měděná. Okap tak lze jednoduše sladit s barvou střešní krytiny. Vybírat lze ze dvou profilů žlabu – 125 nebo 150 mm.

Krásná klimatizace

Klimatizace nejsou krásné. Jsou to nevzhledné bílé skříně, které interiéru moc nepřidají. Jenže LG má novou jednotku s názvem ArtCool. Jednoduchý a čistý design klimatizace nenápadně, a přesto velmi elegantně zapadne do každé moderní domácnosti. Se šířkou pouhých 121 mm jde o nejtenčí klimatizační jednotku na trhu. Provedena je v bílé barvě, která nenaruší vzhled žádné místnosti. Navíc má několik různých barevných podsvícení, která je možné volit dle nálady či vzhledu interiéru. Snadno tak navodí relaxační či romantickou atmosféru, v nabídce má i několik přednastavených sezonních programů.

Designéři ARTCOOL Stylist se zaměřili i na často opomíjený ovladač, který je založen na konceptu „In&On” (in – v ruce uživatele, on – na stole nebo na poličce). Díky ergonomickému tvaru padne přesně do ruky a zároveň vypadá dobře, i když je pouze odložený. Jeho dotykový displej připomíná smartphone, a je tak velmi snadno a intuitivně ovladatelný.

LG vyvinulo zcela nový způsob distribuce vzduchu Soft Airflow, který spočívá v nepřímém ochlazování vzduchu třemi různými směry – doprava, doleva a dolů, tedy nikoli přímo na osobu v místnosti. Tím odpadá strach z nachlazení, promrzlé prsty uprostřed horkého léta i bolesti hlavy, které jsou hlavními strašáky příliš silné klimatizace. Lopatky, které rozhánějí vzduch, jsou umístěny na zadní části čelního panelu, díky čemuž nejsou vůbec vidět, a neruší tak celkový vzhled klimatizace.

Už za dvě hodiny se osprchujete

Pokud měníte spáry v koupelně a zatíráte je znovu sanitárním silikonem, měli byste se dívat na několik vlastností tohoto materiálu. Především jak odolává plísním a také jak rychle schne. Může se vám totiž stát, že koupíte silikon a teprve pak zjistíte, že schne 24 hodin. To se však nestane s Pattex Express Rychleschnoucí sanitární silikon. Nemusíte tak dlouho čekat. Již po dvou hodinách se můžete sprchovat nebo koupat. Tento sanitární silikon i po vytvrzení zůstává trvale elastický, odolný vůči vnějším vlivům a vyznačuje se vysokou teplotní odolností a také odolností proti plísním.