Topení peletami představuje využití obnovitelného zdroje energie s vysokým uživatelským komfortem. V porovnání s dřevem jsou sice o málo dražší, ale uživatel může nechat kotel bez obsluhy i několik dní. Vše záleží na kapacitě zásobníku, ze kterého jsou automaticky doplňovány pelety k hořáku. „Velkou výhodou také je, že při spalování pelet vzniká jen minimální množství popela - v průměru jen asi jedno procento z původní hmotnosti, proto odpadá nutnost vynášet často popelník,“ uvedl XY ze společnosti VIADRUS, která kotle na pelety vyrábí. Stejně jako provoz kotle je snadné i jeho spuštění. Pracné rozdělávání ohně nahrazuje elektrické zapalování, které po stisku tlačítka uvede zařízení do provozu.

Kromě samotného vytápění je pohodlnější i příprava na topnou sezonu. Pelety jsou bezprašné, nemusí vysychat, dobře se skladují a odpadá náročné řezání a štípání dřeva. Pokud se navíc uživatel může předzásobit, je vhodné je nakoupit v létě za mimosezonní ceny.

Cena kotlů na pelety je obecně vyšší než u klasických kotlů na pevná paliva. Jedná se totiž o sofistikovanější zařízení, která pracují s účinností i přes 85 %. Například kotel bohumínské firmy VIADRUS Hercules Green Eco Therm má účinnost až 87,9 % a splňuje emisní třídu 4, což umožňuje získat na jeho pořízení dotaci až 60.000 korun v rámci kotlíkových dotací. Kotlové těleso je vyrobeno z kvalitní litiny, která je předpokladem dlouhé životnosti. O samočinný provoz se stará šnekový podavač paliva a automatické zapalování s kontrolou plamene optickým členem.

Hercules Green Eco Therm je vyráběn ve výkonu od 7,5 do 32 kW, výkon kotle lze regulovat modulačním regulátorem. Automatický provoz kotle včetně zásobování paliva je ovládán řídicím modulem umístněným na hořáku. Konstrukce litinového výměníku vychází z provozně osvědčeného kotle Hercules U22 a je zárukou vynikající funkce a životnosti. Komplet hořáku je dodáván v dřevěné bedně, kterou lze použít jako zásobník paliva s kapacitou 80 kg pelet. V ceně kotle je i univerzální podavač pelet.