U novostaveb je podstatně výhodnější zvolit pro stavbu obvodových stěn plné a jednovrstvé tepelněizolační zdivo bez zbytečných dutin a dodatečného kontaktního zateplování.

Není novostavba jako novostavba

V případě nízkoenergetické novostavby je zateplení přisuzována zbytečně důležitá role. U novostavby z moderních materiálů totiž uniká skrz zdivo nanejvýš 1/5 veškerého tepla. Podstatně kritičtějšími místy jsou nekvalitní okna a dveře, slabá izolace v podlaze/na střeše a nepromyšlené větrání.

Pokud se nejedná o pasivní dům, kde je nutné docílit velmi těsné obálky budovy při co nejmenší tloušťce zdiva, má dodatečné zateplení smysl, a to i když se jedná o tloušťku izolantu mnohdy překračující 220 mm. Zateplovací systémy však mají omezenou životnost − náklady na jejich pořízení prodražují náklady na celou hrubou stavbu a nejpozději za 25 let vás tato investice čeká znovu. Bohužel se tak často stane mnohem dříve.

Pozor na dodatečné zateplování svépomocí

Správnou tloušťku zateplení volí projektant na základě svých výpočtů a uvádí ji v projektové dokumentaci. Pokud se tedy stavebník pustí do zateplení pouze na základě doporučení ze strany přátel či stavební firmy, může to mít v budoucnosti nepříjemné následky.

Může dojít například k vytvoření rosného bodu, a tím k zadržování vlhkosti – nejen že se pak nedostaví pocit příjemného mikroklimatu uvnitř budovy, ale navíc se mohou objevit i plísně. Krásným ilustrativním příkladem je navrstvené zimní oblečení − pokud na sebe v mrazu navléknete triko, huňatý svetr a péřovou bundu, ihned se dostaví pocit tepla. Zároveň se vám však začnou potit záda, protože pokožka nedýchá. A přesně tak se může chovat i nesprávně navržené a postavené zateplení.

Vsaďte na bílý pórobeton

Pórobeton Ytong je masivní materiál − skrze zdivo tedy nemůže svévolně proudit studený vzduch z nevyřešených teplených mostů, a ochlazovat tak stěny. Pokud je vzduch uzavřen a neproudí, dá se považovat za nejlepší izolant. Bílý [pórobeton Ytong](http://www.ytong.cz/cs/content/porobeton-ytong.php?utm_source= dumazahrada.cz&utm_medium=advertorial&utm_campaign=mp_2014 "") tedy funguje jako funkční oblečení – zahřeje, zároveň však dýchá a s vlhkostí umí aktivně pracovat.

Tepelněizolační tvárnice Ytong řady +

Kompletní stavební systém Ytong, se kterým postavíte naprosto homogenní hrubou stavbu domu doslova od sklepa až po střechu, je od jednoho dodavatele a z jednoho materiálu. Tím jsou minimalizovány jak tepelné ztráty, tak poruchy konstrukce. Tepelněizolační tvárnice Ytong řady+ jsou pak ideálním řešením pro novostavby bez nutnosti dalšího zateplování.

Tepelněizolační tvárnice Ytong Theta+ a Lambda+ jsou velmi pórovité, a tím i lehčí než běžné tvárnice Ytong. Zadržují tak drahocenné teplo daleko více než konkurenční stavební systémy. Pórobetonové systémové doplňky, jako jsou nosné překlady nad otvory a věncové tvárnice v místě stropních konstrukcí, skvělé vlastnosti jen podtrhnou.

Cenový rozdíl mezi běžnými tvárnicemi Ytong a tepelněizolačními [tvárnicemi Lambda+](http://www.ytong.cz/cs/content/chytre-reseni-pro-energeticky-usporne-domy.php?utm_source= dumazahrada.cz&utm_medium=advertorial&utm_campaign=mp_2014 "") navíc není velký. Pokud si z celkového rozpočtu stavby vyškrtnete částku na zateplení, můžete ušetřené peníze směle použit například na novou kuchyň.