Pro modelový výpočet můžeme použít starší rodinný dům s celkovou tepelnou ztrátou 20 kW, který byl vytápěn běžným, tedy atmosférickým, kotlem na plyn. Tato zařízení mají průměrnou účinnost spalování kolem 85 %, což při jejich využívání na vytápění i ohřev teplé vody v domácnosti znamená roční náklady na plyn zhruba 76.000 Kč. Výměna tohoto typu za kondenzační kotel s účinností 102 % bude v tomto případě znamenat roční úsporu více než 17.000 Kč.

Pro výpočet návratnosti jsme vybrali kondenzační kotel NAOS K4 od společnosti VIADRUS, při jehož výběru se náklady na modernizaci včetně projektu, instalace a revize pohybují na hranici 70.000 Kč, což představuje návratnost během 4 let provozu.

„Vysokou účinnost kondenzačních kotlů umožňuje využití tepla ze spalin, které atmosférické kotle nezachytí. Tepelná energie z těchto spalin přitom může tvořit až 11 % celkové energie vzniklé při spalování plynu,“ uvedl Jaroslav Buryan, projektový vedoucí VIADRUS.

Kondenzační kotle jsou moderní zařízení s vysokou účinností spalování. Jsou nenáročné na obsluhu a mají nízké provozní náklady. Jejich nevýhodou byla dříve vyšší pořizovací cena, postupem času se však staly stále dostupnějšími a jejich počet v českých domácnostech stále roste.