Spolehlivou pojistkou pro domácnosti připojené na dálková vytápění jsou krby a krbová kamna. Jejich obsluha je jednoduchá a flexibilní, palivo běžně dostupné. Mají význam nejen při zmiňovaných výpadcích energie, ale především i v období před začátkem topné sezony, kdy se hodí jen tak trochu přitápět.

Krbová kamna si můžete pořídit jen v případě, že máte komín. Nemáte? I bez větších stavebních úprav se dá jednoduše přistavět. Například nerezový komín Schiedel Kerastar se upevňuje speciálními objímkami na fasádu nebo na zdi v interiéru a montáž zabere jen pár hodin.

Máte komín, ale je roky nepoužívaný? „Staré zděné komíny už nejsou bezpečné a musí se nejprve sanovat. Ideálně se dovnitř komínů umístí keramická vložka odolná proti vlhkosti a vyhoření,“ vysvětluje Jiří Vrba ze společnosti Schiedel, která je jedničkou ve výrobě a testování komínových systémů.

Ještě spolehlivějším řešením, než je sanace komínu, je vystavět na místě staré komínové šachty zcela nový komín. Takovému zásahu by ovšem mělo předcházet posouzení statika. Nejde ale o žádný běh na dlouhou trať, samotná stavba komínu nezabere víc než týden. Moderní komínové systémy se bez nadsázky přezdívají „stavebnice pro dospělé“. Jde o více či méně prefabrikované dílce, které se k sobě skládají pomocí speciálních zdicích lepidel. Úpravy se dají zvládnout i za chodu domácnosti.

A jaký komínový systém zvolit? Pro krbová kamna bude stačit nějaký ze základních komínových systémů. Společnost Schiedel pro takové účely doporučuje univerzální komín Schiedel Uni Advanced. Jeho hlavní výhodou oproti konkurenčním výrobkům je vložka z izostatické keramiky, která se nachází uvnitř systému. Je dokonale jednolitá a naprosto tvarově přesná. V praxi to pro uživatele znamená ještě vyšší odolnost komínu proti vlhkosti a vyhoření. V době moderních topných spotřebičů, nízkoteplotních vytápěcích technologií či alternativních paliv není na komínu nic důležitějšího než právě jmenované vlastnosti.