Vešli jsme dovnitř a příčina se rychle ukázala. Vysouvacím metrem jsem naměřil výšku ke stropu pouhých 2,2 m. To je pro jinak prostornou místnost hodně málo. V současnosti požadujeme alespoň 2,5 m (kromě Prahy, viz dále). Před sto lety byli lidé o něco menší a snažili se co nejvíce šetřit stavebním materiálem. Občas tedy stavěli tak akorát nad hlavu.

Právě čtete první díl seriálu o výběru rodinného domu. Když kupujete dům, je lepší si pozvat stavaře, aby nemovitost z technické stránky proklepnul. Mnoho slabin dokážete docela dobře odhalit sami a o těch se dočtete v tomto a následujících pokračováních.

Co na to předpisy?

České stavební normy říkají, že místnost v běžném patře rodinného domu musí mít výšku alespoň 2,5 m, aby se mohla považovat za obytnou, obytná místnost je obývák, ložnice nebo dětský pokoj.

V Praze je to jinak. Pražské stavební předpisy požadují, aby byla v domě nejméně jedna obytná místnost o ploše alespoň 16 m² s výškou 2,6 m. Ostatní obytné místnosti mohou mít výšku sníženu na 2,4 m.

Dům je hůř prodejný a vzduch v místnostech se rychleji vydýchá

Tyto požadavky nejsou jen výmysl úředníků, ale mají velmi praktický základ. Vzduch se v nízké místnosti rychleji vydýchá, místnost působí stísněným dojmem. Srovnejte pocit v činžáku z přelomu století, kde mají stropy výšku i 3,5 m, a v paneláku. A přitom i ten panelák má výšku místností v pořádku. A také se vám bude dům následně hůř prodávat.

Řešení, která nic nestojí

Nezapomeňte, ještě jste dům nekoupili. Zatím jen vybíráte. Nejprve je třeba zjistit, že může být problém, tedy vysouvací metr s sebou! Nechcete komplikovaně řešit výšku? Tedy první možností je nekoupit.

Nízké stropy vám nevadí a počítáte s nimi? Nebo má dům i jiné hodnoty, kvůli kterým ho kupujete. Například je to staré selské stavení, u kterého se s nízkými stropy počítá? Pak je tu druhá možnost, tedy koupit a stropy neměnit.

A teď ty nákladné možnosti

Pokud stojíte hlavně o místo a ne už tolik o samotný dům, je tu třetí možnost, a to stavbu zbourat a postavit dům nový. S nízkými stropy se totiž často pojí i nekvalitně postavený dům.

Čtvrtou možností je vybourat podlahy a prohloubit je. To je možné u domu, který má podlahu přízemí nad terénem a není podsklepený. Zároveň musíte dávat pozor, abyste nepodkopali základy, staré domy mají daleko mělčí základy než novostavby. Novostavba má základy hluboké kolem metru, starý dům může mít i jen 30 cm. V případě mělkých základů buď prohlubovat nemůžete, nebo podbetonujete základy, což je velmi náročné.

Poslední možností je zvýšit stropy. Při rekonstrukci v takovém případě i sundáte střechu a konstrukci krovu a stěny nadezdíte. Pak vám z původního domu zbudou jen obvodové zdi.

Rada závěrem

U domu s nízkými stropy v přízemí doporučuji radikální řešení, a to dům buď vůbec nekupovat, nebo zbourat a postavit nový.

Autorem článku je Ing. Martin Perlík, stavební inženýr. Zmíněná pravidla shrnul v příkladu z praxe posouzení starého rodinného domu.