I když podpora státu vzhledem k fotovoltaickým panelům téměř zcela pominula, lidé si je dávají na své domy stále víc. Důvod je jasný – doplněk pro výrobu elektřiny, která pohání třeba tepelná čerpadla, v létě klimatizace apod. Nejde tak o zcela kompletní zásobení domu elektřinou, ale jen o dosažení co největší efektivity při vytápění/chlazení domu. Ale jak je to se sněhem? Vadí panelům sníh? Musí se ometat? Může je poškodit? Fungují vůbec?

Sníh se neudrží

Se sněhem je nutné v našich zeměpisných šířkách počítat. Pokud se rozhodneme umístit si na střechu fotovoltaické moduly, očekáváme od nich výnosy po celý rok, nejen v letních měsících. Základním faktem ovšem je, že v případě úplného zakrytí fotovoltaických panelů sněhem klesá jejich výkon na nulu. Pokud by tedy byly panely pod sněhem dlouhodobě, ztrácí na střeše svůj smysl.

Ze zkušeností však vyplývá, že k takové situaci dochází zcela minimálně. Fotovoltaické moduly totiž mají velice hladký povrch. Při umístění na šikmou střechu po nich sníh tedy sklouzne a obnaží alespoň horní část modulu. Když vysvitne slunce, tak poměrně rychle sjede i zbytek sněhu, neboť se panely při slunečním záření mírně zahřívají a i při zatažené obloze bývá jejich teplota vyšší, než je teplota venkovní. Sníh se tak na hladké ploše většinou neudrží. K poškození kvalitních panelů sjíždějícím sněhem nedochází.

Ometat, či neometat?

Otázkou zůstává, zda panely tedy sněhu zbavovat, či počkat, až sníh roztaje či sjede. Pokud tu možnost máme, pak je samozřejmě dobré sníh ometat, ale není to většinou nezbytné, k velkým ztrátám zde nedochází, neboť sníh brzy sjede sám.

To ovšem záleží také na místních podmínkách. Například v horských oblastech ČR může sněhová pokrývka dosáhnout až několika metrů a čas od času může být očištění panelů namístě. Nejlepší je sledovat klimatologické podmínky dané oblasti. (viz ukázka v tabulce)

Speciální panely i zachytávače sněhu

Při výběru fotovoltaických modulů do horských oblastí je třeba brát ohled i na odolnost proti sněhu a větru. Zvlášť v místech náročnějších klimatických podmínek je důležitá jejich kvalita. Speciální fotovoltaické panely do sněhových podmínek mají větší nosnost, a snesou tak větší zátěž.

Ovšem nosnost není jediné, na co musíme dbát. Z hlediska bezpečnosti je třeba brát v úvahu, že po hladké ploše modulů může snadno sjet větší množství sněhu a svým pádem ze střechy způsobit škodu. Skluz sněhu z fotovoltaických panelů je prudší než z hrubšího povrchu střechy, ale díky menšímu tření k němu dochází častěji. V oblastech s větším množstvím sněhových srážek proto není od věci umístit pod ně protisněhové zábrany. Pro usnadnění pohybu po střeše a přístupu k panelům, například při ometání sněhu, je doporučováno instalovat na střechu i lávky či žebříky.

Titulní foto: Thinkstock.com