Není cihla jako cihla

Porotherm má novou cihlu. Není to nic zajímavého? Tak si představte, že tahle cihla je plněná minerální vatou. Také nic nového. Jenže zatím se Porotherm potýkal s tím, že všechny prodávané plněné cihly Profi byly z Rakouska a s rakouskými řadami velikostí (např. 42,5). Jenže za chvíli se rozjede výroba v Čechách a s českými rozměry. Jako první přijde klasická padesátka, která má součinitel prostupu tepla U = 0,15 W/(m2.K). Takže je to jako klasické zdivo s dvacítkou polystyrenem na vnější straně. Jenže tohle má mnohem větší životnost, pevnost, nedochází k tepelným mostům a k poškozením. Prodávat se cihla začne v březnu příštího roku.

Abychom dali ještě něco opravdu aktuálního – pokud máte chuť si postavit dvojgaráž a hledáte pořádně dlouhý překlad, kterých je na trhu pekelně málo, tak Porotherm KP XL vyřeší váš problém. Kompletní paket tohoto překladu dokáže překlenout otvor až šest metrů dlouhý. A v prodeji je už dnes.

Poslední informace od společnosti Wienerberger - byla vyhlášena nová soutěž pro projektanty a architekty. Už tradiční BRICK AWARD - Cihla v 21. století také v latošním ročníku hledá nejlepší realizované stavby a rekonstrukce staveb, v jejichž konstrukci byly převážně použity cihly a cihlové systémy. Pokud se chcete zapojit a vyhrát, podmínky soutěže najdete zde.

Teplo od nohou i ve vlhku

Mnozí lidé nechtějí rušit celistvost podlahové skupiny domu tím, že by dávali do koupelen dlažbu. Raději nechají podlahu všude stejnou, třeba plovoucí laminátovou. Jenže pod ni se nedá dát klasické podlahové vytápění, protože to musí být zaizolováno proti vniknutí vody. Podlahová hliníková fólie Al Mat od české společnosti Fenix to dokáže. Je zapuštěna do hliníku tak, že jí voda a vlhkost neublíží.

Spáry bílé jako sníh

Cementové spáry mezi obklady a dlažbami vydrží hodně, ale působení vlhkosti, tepla a času se na nich dříve či později projeví. Spáry vyblednou a koupelna postupně ztratí svůj původní lesk. A tak je tu nový obnovovač spár Ceresit RenoFuge. Obnovovač je dostupný v bílé barvě a díky jeho vysoké vydatnosti lze z jedné 7ml plastové tuby pokrýt až 60 m běžné 2mm spáry. Přesná a jednoduchá je práce s tímto užitečným pomocníkem – po sejmutí uzávěru stačí několikrát stlačit hrot, dokud nezačne vytékat barva. Ta se nanáší rovnoměrným tahem na spáru, přebytečnou barvu z povrchu obkladů pak stačí setřít vlhkým hadrem. Obnovovač zasychá již po 60 minutách, a pokud jedna vrstva nestačí, můžete po hodině nanést druhou vrstvu barvy. Takto ošetřené plochy tak rychle a pohodlně opět získají svěží barvu a hladký povrch.

Vyzkoušejte, jestli nové dveře budou slušet

Zjistit, jestli nové dveře budou vašemu interiéru slušet, můžete snadno. Firma Solodoor totiž spustila aplikaci pro výběr a sestavení vhodného modelu dveří včetně povrchu, prosklení, zárubně či kování. Navržené dveře lze poté navíc nahrát do vizualizačního programu, a vidět je tak v reálném prostředí vlastního interiéru.

Šikovný konfigurátor pomůže k orientaci v široké škále řad a jednotlivých modelů dveří, zvládne nakombinovat povrchovou úpravu i barevné provedení spolu s nejvhodnějším prosklením. Stačí pak už jen navolit technické parametry, jako je rozměr, zvolit pravé nebo levé dveře a ke všemu ještě padnoucí zárubně a konfigurátor vyobrazí zkompletované dveře spolu s cenou vybrané sestavy.

Program pro vizualizaci ale umí fantastickou věc – stačí nahrát fotografii vybrané místnosti a vložit do ní sestavené dveře i se zárubněmi a na obrazovce počítače ihned uvidíte, zda zvolený model ladí s vaším interiérem, či zda si žádá ještě nějaké úpravy. Vybírat lze ale také i z 8 již přednastavených interiérů, ve kterých můžete barevně měnit a kombinovat dveře, podlahu i stěny.