Jde to. Jen je problém ten, že kvalita cihel se za několik desetiletí výrazně snížila. Dnes se už nestaví z klasických blokových cihel, ale na trhu se vyskytují především speciální dutinové. Ty použít nejde. Sáhnout po nějakých cihlách z bouračky je tak nasnadě. Ovšem i tady se člověk musí mít na pozoru, ne každá cihla je dobrá.

Jak poznat dobrou cihlu?

Poznat dobrou cihlu je obtížné. Měli byste hledat staré, kvalitní dvakrát pálené cihly, které jsou pevné a bez pórů. Pevnost vyzkoušíte tak, že vezmete vrtačku a vyzkoušíte vyvrtat do jedné z cihel díru. Pokud to půjde jak po másle, máte smůlu. Cihla musí klást výrazný odpor. Ne jako beton, ale protitlak tu také musí být výrazný.

Pórovitost tu není dobrá, protože pokud by cihla nasála vodu, mráz by ji roztrhal.

Takže hledejte opravdu kvalitní cihly, které jsou pevné a tvrdé, nedrolí se, a jdou tedy i lehce oklepat. Můžete samozřejmě použít i nejkvalitnější cihly klinkerky či šamotky, ale to je už trochu drahé. Pokud ale máte staré klinkerky, zkuste je řezat. Bude to hrozné práce, ale ušetříte výrazně materiál.

Hlavní je podloží

Pokládka ale musí být v případě cihel precizní. Především musí být dokonalý podklad. V interiéru by měl být kvalitní podkladní beton s kari sítí. Nahoru pak pokládat cihly. Výplň křemenný písek s cementem.

Venku pak musí být provedený dokonalý odvod vody štěrkovým ložem – nejdříve kamenivo (cca 3-5 cm), pak frakce 4-8mm. Vše ale dokonale, opravdu dokonale udusat. Problém cihel je ten, že se následně nemůžou, na rozdíl od betonové zámkové dlažby, dodatečně pěchovačkami udusávat. Z cihel by se stala akorát drť.

Klinkerky v interiéru byste mohli také pokládat do maltového lože s maltovým spojem nebo s lepidlem.

Důležitá je impregnace

Cihly je důležité také napenetrovat. Nejde to dělat nějakou jednouchou penetrací. Měla by být na bázi silikonu nebo silikátů nebo na olejovém základu. Měla by být hloubková. Nevytvoří tedy na cihlách film, ale nasaje se do podkladu. Tyto speciální penetrace nechají cihly dýchat, takže přijatou vodu (nemůžete si myslet, že žádnou nenasají) zase mohou vydat ve formě vodní páry.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com