Dvoupodlažní nepodsklepený rodinný dům byl architektem navržen tak, aby svým charakterem a měřítkem zapadal do okolní zástavby. Jeho charakteristickými estetickými prvky jsou kulaté okenní otvory a další atypické detaily exteriéru a interiéru, které vyžadovaly četné dořezy a oblouky. Při stavební přípravě se ukázalo, že toto tvarové a konstrukční řešení z původně navržených cihelných bloků je velice obtížně realizovatelné a opracování narušuje nosnou funkci těchto bloků. „Po vzájemné dohodě mezi realizátorem, dozorem stavebníka a architektem jsme navrhli a zvolili systém zdiva Ytong. Ten díky kompaktnosti materiálu v celém svém objemu a snadné opracovatelnosti splnil plně naše očekávání. Bylo v něm možno vyřezat a zhotovit veškeré požadované tvary konstrukcí i designové interiérové prvky. Přitom hrubá stavba domu zůstala kompaktní bez narušení struktury,“ říká realizátor stavby Ing. Pavel Melicher ze společnosti Anuet. Na použitém materiálu oceňují také jeho úspornost: „I přesto, že konstrukce byly celkově složité, zůstalo jen malé množství zbytkového materiálu a odpadu.“

Pro obvodové zdivo v části s lícovými cihlami, která je orientovaná do uliční řady, byly použity tvárnice Ytong Theta+ v tloušťce 499 mm. Ve druhé části obrácené do zahrady byly použity tvárnice Ytong Lambda+ v tloušťce 450 mm v kombinaci s deskami Multipor o tloušťce 100 mm. Tepelněizolační minerální desky rovněž patří do sortimentu Ytong. Jejich výhodou oproti polystyrenovému zateplení je tvarová stálost, protipožární odolnost a menší náchylnost k mechanickému poškození. Materiál je paropropustný, a přispívá tak ke zdravému klimatu v budově. Kvůli atypickým kastlíkům na rolety byla použita kombinace válcovaných ocelových nosníků a překladů z Ytongu, u trámečkových stropů jsou použity vložky rovněž ze systému komponentů Ytong. Střecha je kryta břidlicí.

Zatím je u tohoto rodinného domu možné čerpat ze zkušeností stavební firmy, ale řadu vlastností použitého materiálu ocení uživatelé po nastěhování – výborné tepelněizolační schopnosti šetří náklady na provoz, díky homogenní obálce domu také ani při takto členitém charakteru nebudou vznikat tepelné mosty. Dům má předpoklady k tomu sloužit nárokům na bydlení i dalších generací, protože pórobeton Ytong kromě ekonomického provozu nabízí díky své porézní struktuře zdravé vnitřní klima a nenese s sebou žádná ekologická rizika.

  • Lokalita: Pacov u Říčan
  • Investor: soukromá osoba
  • Autor: Ing. arch. Vít Polák
  • Realizace (rok): 2014 – 2015
  • Zadání (účel stavby): objekt pro bydlení
  • Realizátor: Ing. Pavel Melicher – Anuet

Údaje o stavbě:

  • Celková plocha pozemku je 1710 m²
  • Celková zastavěná plocha budovy rodinného domu je 205 m²
  • Obestavěný prostor budovy rodinného domu je 1101 m³
  • Užitná plocha budovy rodinného domu je 259,5 m²