Výhody dřevoplastu jsou především v jeho výdrži. Dřevoplast neplesniví, nerozpadne se. Není třeba ho každý rok natírat, ošetřovat, obrušovat. Nezadřete si třísku. Údržba spočívá v ostříkání WAPkou. Ale když jsme načali ty výhody, musíme jedním dechem říct i ty nevýhody. Vstupní investice do dřevoplastu je vysoká, i když na slunci nedegeneruje, lehce se změní počáteční odstín. Materiál je háklivý na mastné skvrny. Slunce dokáže dřevoplast výrazně rozpálit.

Nejen na terasy

Základní funkcí dřevoplastových prken je obložení teras a okrajů bazénů. Jenže nemusíte se omezovat. Vždyť dřevoplastová prkna mohou být použita i tam, kde byste to až tolik nečekali.

Nasnadě je vytvoření samonosných schodů nebo obložení betonových schodnic. Terasa a schody z jednoho materiálu perfektně sladí vše v dokonalý celek.

Ale pojďme se podívat na trochu méně očividné použití:

  • Lavičky - Dřevěné příčky na lavičkách se musí každý rok brousit a natírat, aby vydržely. A stejně nevydrží.

TIP: Dřevoplastová prkna můžete použit buď plná, nebo dutinová. Ta druhá jsou lehčí, levnější, ale nemusí vydržet vyšší zátěž. Na schody je tak lepší dávat plná prkna, stejně jako na konstrukce, kde by mohly dutiny být vidět nebo by do nich mohlo zatékat. V zimě by mohl mráz i WPC materiál poškodit. Dutinový materiál také není vhodný tam, kde by se v něm mohli usídlit škůdci.

  • Květináče - Když jim voda neublíží, tak proč je nevyužít pro konstrukci květináčů? Na terase ze stejného materiálu vznikne perfektní soulad. Pokud se bojíte rovnou z nich vytvořit květináč či truhlík, můžete z nich udělat jen vnější obal.

  • Obložení domu - Přemýšlíte o obkladu domu? Na trhu jsou speciální materiály z WPC, které slouží jako fasádní obklady. Ale využít můžete i terasových prken. Jen se víc asi hodí na detaily. Třeba vytvoření slunolamů, soklů apod.






  • Ploty - Použít můžete WPC prkna i vertikálně a vytvořit z nich nestárnoucí plot.








  • Chodníčky - Voda jim nevadí, tak proč by nemohly být přímo v zahradě? WPC prkna jsou vhodná na vytvoření i komunikačních koridorů ve veřejném prostoru.
  • Výrobci přicházejí se stále novými a novými nápady a sestavami, kde se dřevoplast uplatňuje. Na světě se objevily už i hotové pergoly, které stačí jen vybalit, smontovat a užívat až do konce života.