Střecha proti hluku

Plechová střecha může při dešti a větru dost nepříjemně hlučet. Na to nyní reaguje společnost Lindab, která představila novinku u drážkované krytiny SRP Click. Na spodní stranu této krytiny je nanesena speciální vrstva Sound Control. Účinně redukuje vibrace způsobené větrem a deštěm. Vibrace tak majitelé domů neucítí ani při mimořádně silném větru. Současně vrstva působí také jako antikondenzační opatření. Sound Control je vhodné aplikovat zejména tehdy, když se krytina pokládá na latě.

Střešní krytina Lindab SRP Click se stojatou drážkou má velmi široké spektrum využití: hodí se jak pro tradiční dům či chatu v lese, tak i pro hypermoderní funkcionalistickou stavbu nebo pro rekonstrukci současného domova. Krytina se především díky svému hladkému povrchu často používá na místech, kde rostou opadavé stromy či kde je zdroj jiného polétavého znečištění, nebo také v náročných horských oblastech s velkým množstvím sněhu. Lindab SRP Click lze použít i na komplikovanějších střechách s vikýři, okny či úžlabím.

Krytinu lze pořídit od 398 Kč / 1 m², s příplatkem za vrstvu Sound Control se ceny pohybují od 506 Kč / 1 m².

Bez rámečků

Honba za stále dokonalejším vzhledem oken má další metu za sebou. Nový systém Veka Artline 82, to jsou v praxi elegantní plastová okna ve filigránské, téměř bezrámové celoskleněné optice. Vyznačují se osazovacím rámem, jenž z vnějšího pohledu překrývá za ním se nacházející okenní křídlo, a který lze opět téměř úplně odizolovat integrovaným systémem tepelné izolace. To vede ve srovnání s obvyklými okenními systémy k velmi čistému vedení linií a velkoplošnému vnějšímu vzhledu pro moderní puristický design.

Systém už ve fázi bez izolace disponuje vynikajícími hodnotami tepelné izolace Uf = 1,0 W/(m²K) a mimo to svými profily viditelnými pouze uvnitř místnosti optimalizuje světelný výtěžek v obytném prostoru.

Systém je plně kompatibilní s úspěšnou systémovou platformou Veka Softline 82, a nabízí tak široký program dostupných zasklívacích lišt, připojovacích profilů a příslušenství. Lze tak realizovat rozmanitá řešení oken, od oken se štulpem, přes jednokřídlá a dvoukřídlá okna, až po balkonové a terasové dveře s podlahovým prahem. Podle vysokých energetických nároků lze použít vysoce tepelně izolační trojitá zasklení až do tloušťky 60 mm. Barevné řešení je možné pomocí krycích předsádkových lišt v celé barevné paletě RAL.

Otvírejte dveře mobilem

Sdílíte domácnost se starší osobou či s člověkem, který se hůře pohybuje? Pak víte, že otevírání dveří pro ně může být vcelku problematické. Společnost Hörmann, významný výrobce dveří, garážových vrat a pohonů, přichází na trh s elektrickým pohonem PortaMatic pro vnitřní dveře, který jim může život skutečně usnadnit. Pohon s integrovaným přijímačem BiSecur lze díky připojení na Wi-Fi ovládat nejen pomocí dálkového ovladače, ale také pomocí chytrého telefonu či tabletu.

Automatické zavírání vnitřních dveří PortaMatic disponuje kluzným ramenem, které je možné díky jednoduché montáži přilepit na dveřní křídlo (v případě demontáže není dveřní křídlo vůbec poškozeno), jež lze poté otevřít pod úhlem až 115°. Pohyb dveřního křídla je plynulý a nehrozí žádná újma na zdraví. Spotřeba v klidovém režimu nepřesahuje 1 W a již ve standardním provedení je pohon vybavený přijímačem s funkcí zpětného dotazu na polohu vnitřních dveří. Zavírání a otevírání dveří PortaMatic usnadní život lidem například v domovech důchodců, v nemocnicích a všude tam, kde jsou lidé nějakým způsobem handicapovaní.

Pohon usnadní život handicapovaným lidem

Pohon je možné díky integrovanému přijímači otevřít i pomocí mobilní aplikace BiSecur Gateway, která přenáší informaci pomocí bezdrátové internetové sítě Wi-Fi. Rozhraní této aplikace je využitelné pro operační systémy Android a iOS (dostupné v App Store či Obchod Play). Aplikace je přehledná, rychlá, jednoduchá a je ovladatelná z celého světa. Systémem Gateway lze ovládat nejen garážová vrata a vchodové a vnitřní dveře, ale také vjezdové brány či lampy s přijímači Hörmann. Aplikace majiteli umožní zobrazit i polohu pohonů vrat či bran nebo stav dveří.

Další pokoj jednoduše

Pokud plánujete stavbu zimní zahrady nebo zastřešené terasy, pak byste měli věnovat pozornost novince od společnosti Albixon. Největší výrobce bazénů a bazénových zastřešení v Evropě totiž připravil nové kryté venkovní posezení s názvem Skytrium.

Skytrium má hned několik zásadních výhod. K jeho instalaci není potřeba stavebního povolení. Stačí mít k dispozici pouze jednu opěrnou zeď, ke které se lehká hliníková konstrukce snadno a rychle připevní a doplní transparentní či skleněnou výplní. Hliníková konstrukce je velmi odolná a nenáročná na údržbu.

Barvu konstrukce lze přizpůsobit fasádě nebo okenním rámům. Výplň může tvořit polykarbonátová krytina s UV ochranou od německé firmy Bayer nebo bezpečnostní sklo, které je odolnější, na pohled elegantnější a lépe se udržuje. Unikátní posuvné moduly pro variabilní otevírání prostoru umožňují Skytrium plně otevřít, například pro opalování, nebo naopak bezpečně uzavřít, když prší nebo dokonce padají kroupy. Infrazářič na dálkové ovládání je ideálním doplňkem pro každého, kdo bude ve SKYTRIU trávit i dlouhé zimní večery.

Na výběr jsou tři designová řešení, z nichž každé je vhodné pro jiný typ stavby. Model Mia vyniká elegantními rovnými liniemi, které skvěle doplní jak klasické rodinné domy, tak moderní architekturu. Lomené řešení konstrukce zajišťuje komfortní výšku v celém vnitřním prostoru i v nižším provedení. K dostání je ve třech typizovaných rozměrech vhodných pro většinu staveb a zahrad, neboť může stát i samostatně. Ladné křivky modelu Rio nabízí plynule klesající tvar, takže si skvěle poradí se sněhem. Vyznavače minimalistického stylu zaujme řešení Art se skleněnou výplní a čistým designem, který skvěle doplní jakoukoli stavbu či exteriér.

Skytrium Mia pořídíte již od 132 250 Kč vč. DPH.

Vyhřeje i vychladí

Konvektorová tělesa jsou oblíbená pro schopnost rychle vyhřát interiér, a to při minimálním nároku na spotřebovanou energii. Mnohá z nich se ale skvěle uplatní i v létě, kdy je zapotřebí teplotu v místnosti spíše snížit. Například nástěnný konvektor s ventilátorem a optimalizovanou konvekcí Korawall WI umožňuje pustit do systému studenou vodu a pomocí ventilátoru vzduch v místnosti zchladit.

Nástěnný konvektor Korawall WI ocení především příznivci tradičně pojatého bydlení, jež jsou zvyklí na otopné těleso umístěné na zdi. Skvělé řešení představuje i v případě rekonstrukcí, kdy se neplánuje radikálně zasahovat do podlahy. Tělesa na zdi se nemusí obávat ani rodiče malých dětí – povrchová teplota na konvektoru dosahuje pouze 40 °C, takže nehrozí riziko popálení.

Konvektor byl koncipován pro nízkoteplotní otopné systémy a je ideálním řešením ve spojení s tepelným čerpadlem, solárním systémem či kondenzačním kotlem. Teplo či chlad se zde přenáší tzv. konvekcí, tedy prouděním vzduchu kolem stěn. Díky tomu se neohřívá či neochlazuje zdivo, ale pouze vzduch v interiéru. Prostor se tak lépe, rychleji a rovnoměrněji prohřeje či zchladí. Technologie ho umožňují zapojit do systému inteligentního řízení budov a řídit teplotu v místnosti na dálku.

Základem konvektoru Korawall WI je výměník tepla s nízkým obsahem. Těleso dále doplňuje sestava nízkoenergetických ventilátorů. Opláštění konvektoru je vyrobeno z ocelového pozinkovaného plechu a standardně je k dispozici v bílém provedení. Zaujme přitom i designové řešení a jeho členění pro konvektory různých délek. V případě konvektorů o délce od 75 cm do 125 cm jde o jednu sekci, u délek 150 cm a 175 cm se jedná o dvě sekce, v případě nejdelší varianty, 200 cm, je provedení v podobě tří sekcí.

Nástěnný konvektor s ventilátorem a optimalizovanou konvekcí Korawall WI lze pořídit v šesti délkách, a to od 75 centimetrů až po 2 metry. Standardní výška konvektoru je 45 cm, hloubka 11 cm. Průměr oběžného kola ventilátorů činí 6 centimetrů. Konvektor je určen do suchého prostředí. Korawall WI dokáže interiér vytopit i zchladit, pořídit ho lze za cenu od 11 294 Kč (vč. DPH).

Okna, co se nemusí tak často mýt

Představte si okna, která se nešpiní. Tak ty vám neukážeme. Ale ukážeme vám okna, která se špiní méně. A to proto, že je na nich použita povrchová úprava High Definition Finishing (HDF). Speciální receptura materiálu uzavře povrch profilu okna, který je viditelně hladší a zajistí jeho vysoký lesk. Okna zůstanou nejen déle čistá, ale také se mnohem snadněji myjí a přiléhající špínu odpuzují.

A o jaká okna jde? Jsou to nová okna od společnosti Dafe-Plast s názvem Synego. K výše uvedené zásadní výhodě navíc přidávají i další výborné parametry: hodnota tepelného prostupu rámu Uf = 0,96 W/m²K, zvuková izolace až 47 dB díky přítomnosti tří těsnění, síla izolačního trojskla je limitována až hodnotou 51 mm a zasklívací drážka s hloubkou 22 mm umožňuje hlubší uložení skla a omezuje rosení a tvorbu kondenzátu na okraji oken.

Sádrokarton bez hliníkových konstrukcí

Vyhnout se montáži složité kovové konstrukce pro uchycení sádrokartonu a jiných desek umožňuje Michno System od společnosti HPI-CZ. Jde o bezprofilovou montáž předstěn, podhledů a podlah z deskových materiálů, která zahrnuje distanční nastavitelné talířové kotvy, vhodné pro upevnění na zdivo, beton, pórobeton i dřevěné konstrukce. Do plastových talířů těchto kotev se přímo upevňují zvolené desky. Na podkladu se jednoduše vytvoří rastr ze zvolených distančních talířových kotev. V případě kotvení na stěny a strop je jejich obvyklá rozteč 600 x 600 mm, u podlah se zpravidla volí rozteč 400 x 400 mm. Desky se poté upevňují do plastových talířů kotev pomocí předepsaných vrutů. Tento princip montáže s sebou nese bonus v podobě v podstatě nulového odpadu. Kromě toho umožňuje snadné překonání nerovností podkladu. Další velkou výhodou je variabilita kotvení jednotlivých prvků Michno System a snadná regulovatelnost vzdálenosti od podkladu. Lze tak vytvořit volný prostor pro rozvod kabelů nebo izolace.

Až do konce října lze při montáži výrazně ušetřit. Systém byl totiž nyní zařazen do projektu „Test the Best". V jeho rámci nabízí společnost HPI-CZ na svých stránkách www.testthebest.cz vybrané stavební materiály za zvýhodněné akční ceny.

Zapněte ohřev vody na dálku

Družstevní závody Dražice představily novinku ve svém výrobním programu – chytrý bojler OKHE Smart. Jde už o třetí generaci tohoto ohřívače vody, která prošla výraznou změnou ovládací elektroniky. Nabízí například rozhraní bluetooth nebo spolehlivější vestavěný detektor HDO. Díky němu bojler automaticky pozná na základě impulsů vysílaných v elektrické síti, kdy se má zapnout na zákazníkův tarif s nízkou sazbou. Tyto ohřívače vody mají v sobě chytré algoritmy, které se přizpůsobí konkrétnímu uživateli a podle jeho chování regulují přípravu teplé vody. Po zapnutí funkce SMART začne samoučící cyklus, který trvá jeden týden. Poté bojler upravuje nastavení teploty podle navyklého režimu. Přitom se stále učí a množství teplé vody přizpůsobuje aktuálním potřebám uživatele. Pokud například pět dnů v týdnu chodíte domů z práce v 18 hodin, ohřívač si zapamatuje tuto informaci a na šestou hodinu večer nachystá dostatečné množství teplé vody. A paměť si uchovává i v případě výpadku proudu.

Jednoduché ovládání třeba i z dovolené

Zásadní novinkou, která činí nový OKHE Smart unikátním, je možnost ovládání na dálku pomocí chytrého mobilního telefonu nebo tabletu. Přes tato zařízení je možné nejen sledovat aktuální stav bojleru a nastavovat jej v době nepřítomnosti, ale také kontrolovat statistiky a přehledy spotřebované vody. Touto funkcí disponuje ve své kategorii jako zcela první na českém trhu, a přináší tak nejvyšší uživatelský komfort. Například v době, kdy jsou členové domácnosti na dovolené, mohou činnost bojleru snížit na minimum a naprogramovat jej tak, aby v den návratu začal opět naplno pracovat a včas připravil dostatek teplé vody.

Ačkoli si bojler ve funkci SMART připravuje vodu přesně podle naučených zvyklostí, dokáže zareagovat také na nečekaný výdej. Vždy si totiž zachovává minimální energetickou rezervu. V zimě OKHE Smart chrání před zamrznutím vody funkce AntiFreeze, která i ve vypnutém stavu udržuje minimální teplotu nad bodem mrazu (5 °C).

Náklady na ohřev vody nižší o 15 %

Energetická náročnost klasických bojlerů i u těch nejlepších dosahuje ve většině případů energetické třídy C. Díky moderním technologiím a inovativnímu řešení inteligentního ovládání plní OKHE Smart jako jeden z mála parametry pro energetickou třídu B. Znamená to, že náklady na ohřev vody domácnosti klesnou až o 15 %. Tento bojler se vyznačuje i dalšími typickými konstrukčními prvky. Například je vybaven suchým keramickým tělesem, které lze oproti jiným v případě potřeby velmi snadno vyměnit. Umožňuje také kontrolovat stav hořčíkové anody, která chrání proti korozi, a prodlužuje tak životnost nádoby.

Jen 20 cm na nosné zdi

Zdicí systém Best-Unika nyní nabízí i speciální systém vibrolisovaných betonových tvárnic, které mají i u nosné zdi tloušťku pouhých 20 cm. Tvárnice tvoří štěrkopísek s vytříděným pískem, který neobsahuje prachové částice. Díky tomu nemůže stěnami tvarovek vzlínat voda a jsou prodyšné, což minimalizuje hrozbu vzniku plísní, řas a dalších mikrobiálních organismů.

Základ systému tvoří tvarovka Best-Unika 20 průběžná. Tvarovka zaujme vysokou pevností (normalizovaná pevnost 6,8 MPa), takže vyhovuje všem nárokům pro nosné zdivo. Naleží do kategorie A1, řadí se mezi nehořlavé materiály. Její rozměry 196 x 500 x 196 mm umožňují velmi rychlou výstavbu, na zdivo o ploše 1 m² stačí pouze deset tvarovek Unika 20. Zdění se provádí tzv. na sraz, tvarovky se ukládají dnem vzhůru do cementové malty o tloušťce 10 mm. Tvárnice potěší i nízkou nasákavostí, celá stavba rychle vysychá a je možné dříve přikročit k dalším stavebním pracím. K dalším benefitům patří vysoká neprůzvučnost zdiva, jež činí 54 dB, vyšší objemová hmotnost zdiva tak účinně tlumí hluk z vnějšího prostředí. BEST-Unika 20 proto zaručuje velmi klidné bydlení.

Best-Unika v kombinaci s vnitřním zateplením představuje ideální řešení pro výstavbu rodinného bydlení. Zateplení realizované uvnitř objektu dává prostor pro architektonicky zajímavá řešení fasády, spolu s tím umožňuje objekt rychle vytopit, protože teplo se nekumuluje do zdiva a prakticky zde nedochází k jeho ztrátě. Díky tomu lze za topení podstatně ušetřit. Realizace je velmi rychlá, obejde se bez lešení a není nutné brát ohled na klimatické podmínky. Zateplení se lepí speciálním tmelem, do obvodového zdiva se nijak mechanicky nezasahuje.