Třídy profilů plastových oken a jejich vlastnosti

Na trhu jsou k dostání profilové systémy tříd A, B a C. Profily s nejtenčí stěnou jsou profily třídy C, které mají min. tloušťku vnější stěny jen 2,3 mm, o moc lépe na tom nejsou ani profily třídy B s min. tloušťkou vnější stěny 2,5 mm. Nejkvalitnější profily třídy A se pyšní tloušťkou 3 mm. Český výrobce plastových oken Stavona zpracovává profily firmy VEKA AG, která vyrábí výhradně třídu „A“. Na vlastnostech plastových oken se kvalita profilů výrazně projeví:

  • Odolnost vůči prasknutí je u plastových oken s profily třídy A o 20 % vyšší než u třídy B.
  • Ve srovnání s třídou B vykazují plastová okna s profily třídy A o 12 % nižší průhyb a kroucení.
  • Vzhledem k tomu, že nedochází k rychlému mechanickému opotřebení, je životnost plastových oken vyšší.
  • Výrobce plastových oken sice použije o 10 % více materiálu, na výsledku se to však projeví velmi podstatně, takže se investice do materiálu vyplatí. Proto Stavona, spol. s r. o., používá jen profily třídy A.

Kování a zasklení plastových oken

Profily patří mezi základní prvek každého plastového okna, na trhu je k dispozici nepřeberné množství různých variací a provedení. Jen zmíněný výrobce plastových oken Stavona nabízí svým klientům výběr z necelé desítky produktových řad oken, která jsou vyráběna z kvalitních profilů různého typu a designu. Bez kvalitního kování a zasklení by však plastové okno nemohlo plnit svůj účel. I zde si firma Stavona dává záležet, proto na svá plastová okna umisťuje jen kování, které…

  • … je dokonalé z hlediska bezpečnosti, odpovídá současným požadavkům a normám. Důkazem toho je použití inteligentních bezpečnostních čepů, které dnes prakticky nemají konkurenci.
  • … splňuje ty nejpřísnější estetické požadavky, do celkového konceptu plastového okna zapadá a na pohled nadchne.
  • … vyniká funkčností a bezproblémovým chodem. Ten je mimo jiné zajištěn otvíravě-sklopnou převodovkou s pojistkou proti chybné manipulaci.
  • … díky těsnosti zajistí maximální úsporu energie a snížení hluku. V případě potřeby však umožňuje použití mikroventilace či rázového větrání pro snadnou výměnu vzduchu.

Výrobce plastových oken dbá také na výběr skla, které se podílí na vlastnostech celku. Konkrétně výrobce Stavona ve svých produktech využívá dvojskla nebo trojskla, a to nejen s vynikající tepelnou izolací, ale také protihluková a bezpečnostní. Dle přání zákazníka lze okno opatřit také sklem protislunečním nebo designovým s atypickou povrchovou úpravou.

Je tedy patrné, že profilový systém znatelně ovlivňuje vlastnosti plastového okna, neméně se na tom však podílí kování a zasklení. Nesmí se však také zapomínat na kvalitní zpracování ve výrobě a odborně provedenou montáž plastových oken, což je základem spokojenosti zákazníka.