Nový hliník na střechu

Mezi letošní střechařské novinky patří střešní panel R.16 od společnosti PREFA Aluminiumprodukte. Jedná se o vysoce kvalitní a odolné hliníkové panely o rozměru 700x420 mm, s tloušťkou 0,7 mm a hmotností pouhých 2,5 kg/m2. Jeden panel tak váží neuvěřitelných 0,73 kg. Panely jsou nerozbitné, tvárné, mimořádně stabilní, rezuvzdorné a zcela bezúdržbové. Pokládají se na plné bednění, na střechu od sklonu 17° bez použití příponek. Pokládka je tak o 10 % rychlejší, než jak je tomu u klasických falcovaných tašek. Standardně je střešní panel R.16 dodáván v povrchu stucco, na přání lze dodat i hladkou variantu. Vybírat lze ze základních barev v povrchové úpravě P.10, které jsou odolné proti UV záření, dlouhodobě rozdílným teplotám i povětrnostním podmínkám (jedná se o odstíny: tmavě hnědá, antracitová, tmavě červená, světle šedá, břidlicová, cihlově červená, mechově zelená a oříšková). Mezi základní příslušenství patří sněhové háky a prostupový panel s otvorem o průměru 80-120 mm a další standardizované produkty z nabídky výrobce, včetně odvodňovacího systému. Na střešní panel R.16 je rovněž poskytována záruka 40 let.

Zrcadlo, zrcadlo, řekni mi

Mnoho lidí nechce mít televizi jako hlavní „okrasný“ prvek interiéru. Rádi by ji schovali. Ale jak? Pomůže nové polopropustné zrcadlo Dielectric Mirror od společnosti Guardian. Sklo má dvojí použití: chová se jako tradiční zrcadlo a zároveň elegantně maskuje televizi nebo jinou obrazovku, která může být namontována za něj. Když se ale obrazovka zapne, povrch zrcadla přesměruje světlo a obrazovku je skrze zrcadlo jasně vidět.

Polopropustné zrcadlo Dielectric Mirror najde své využití v domácnostech nebo podnicích, kde je kladen vysoký důraz na moderní design a požadováno, aby televize, komerční displeje nebo projekční obrazovky zůstaly elegantně skryté. Výrobek je dostupný ve dvou verzích:

  • varianta DM 60/40 odráží více než 57 % světla a umožňuje přenos 41 % světla, takže je ideální pro použití tam, kde bude především sloužit jako zrcadlo;
  • na druhou stranu varianta DM 30/70 odráží přibližně 29 % světla, ale umožňuje přenos 69 % světla, když je displej za ním zapnutý. Díky tomu je optimálním řešením v případě, že klíčovou funkcí daného designu je TV nebo displej.

Polopropustné zrcadlo Dielectric Mirror, vyrobené technologií katodového nanášení povlaku firmy Guardian, snižuje rušivé zkreslení, typické pro vysoce reflektivní skleněné plochy, a úspěšně potlačuje ztrátu detailu v tmavých plochách zrcadleného předmětu při pozorování pod určitými úhly.

Generace zvaná H

Panasonic uvádí na trh novou řadu tepelných čerpadel Aquarea Generace H v provedení Bi-Bloc, s energetickou účinností A++. Představuje ideální řešení pro domácnosti, které chtějí ještě více zefektivnit svoje výdaje za energie.

Nejvýraznějším znakem nové řady Aquarea Generace H je snadno použitelný ovládací panel, který je vybaven 3,5palcovým dotykovým LCD panelem s vysokým rozlišením. Uživatelům je tak usnadněno ovládání systému i nastavení různých funkcí, včetně nových režimů, jako je například režim bazénu. Panel umožňuje uživatelům sledovat energetický vstup a výstup v průběhu dnů, týdnů a měsíců, a získají tak komplexní přehled o využívání energie a vzniklé úspoře.

Panel, který obsahuje snímač teploty, může být z vnitřní jednotky vyjmut a instalován na jiném místě v domě, aby sloužil jako dálkové ovládání systému i termostat. Jeho plochý, inovativní design zaručuje, že se stane nenápadnou součástí jakéhokoliv interiéru. Novým ovladačem lze také nastavit topení ve dvou různých zónách. K dispozici je 10 evropských jazyků včetně češtiny.

Pro snadnější montáž bylo upraveno také uspořádání trubek. Potrubí s chladivem je nyní souběžně s vodovodním potrubím, takže jakmile je připojeno vodovodní potrubí, je mnohem jednodušší potrubí s chladivem připojit. Řídicí jednotka je umístěna na přední straně. Potrubí je instalováno odděleně od elektrické části, která může být pro snadnější přístup jednoduše odejmuta.

Generace H rovněž nabízí množství volitelných funkcí zajišťujících její vysokou flexibilitu. Uživatelé si například mohou zakoupit dodatečné příslušenství ve formě PCB. Prostřednictvím této desky budou mimo jiné schopni ovládat solární panely, externí přepínání mezi vytápěním a chlazením a navíc získají možnost ovládat celý systém na svorkách 0 - 10 V. Mezi dodatečné příslušenství rovněž řadíme třícestný ventil, jehož vnitřní instalaci konstrukce bez problémů umožňuje. Nové internetové ovládání systémem Aquarea Cloud je samozřejmostí.

Rolety, které izolují od hluku

Společnost VEKA AG podrobila svůj systém vestavěných okenních rolet VEKAVARIANT 2.0 dodatečným testům zvukové izolace. Z testů vyplynulo, že zvukotěsná verze systému VEKAVARIANT 2.0 spolehlivě izoluje domácnost před zvuky do 50 dB.

U tradičních zděných konstrukcí s požadovanou zvukovou izolací 36 dB byly naměřeny hodnoty zvukové izolace v rozmezí 42 a 43 dB. Pro vyšší úroveň protihlukové izolace nad 40 dB VEKA doporučuje použít nové zakončovací lišty s těsněním a vnějšími i vnitřními dorazy. Lze tak dosáhnout zlepšení protihlukové izolace o 4 dB ve srovnání se standardním provedením. Otestována byla také speciálně upravená zvukotěsná verze VEKAVARIANT 2.0 dosahující hodnoty útlumu 50 dB. Tyto zvukotěsné systémy především ocení lidé bydlící poblíž hlučných komunikací typu dálnice nebo železnice. Například hluk jedoucího vlaku (bývá kolem 90 dB) by systém VEKAVARIANT 2.0 byl schopen snížit na úroveň zhruba 40 dB, což je běžné hlukové pozadí.

Automat i pro dotaci

Poslední novinkou v rostoucím segmentu automatických kotlů je oceloplechový kotel českého výrobce Viadrus s označením A3W. Kotel o výkonu 7,5 – 25 kW je určen pro vytápění a ohřev teplé vody a splňuje nejvyšší emisní třídu 5 a také podmínky Ekodesign.

Kotel pracuje v automatickém režimu doplňování paliva do komory hořáku, což zajišťuje šnekový podavač. Zásobník paliva dodává výrobce jako součást kotle, a to ve volitelném objemu 269 nebo 528 litrů, s možností umístění vlevo nebo vpravo. Větší zásobník vystačí kotli téměř na 60 hodin nepřetržitého provozu při plném výkonu, menší varianta přibližně na polovinu této doby, což v praxi znamená nutnost doplňovat palivo zhruba jednou za tři dny. Viadrus A3W s menším zásobníkem zabere v kotelně pouze 1,3 čtverečního metru podlahové plochy, soustava je tak vhodná i pro menší kotelny rodinných domů.

Kotel vyniká nejen vysokou účinností spalování, ale také jednoduchou obsluhou. Ta se sestává pouze z dosypávání paliva do zásobníku a vybírání popela. Při běžném provozu tak kotel vyžaduje zásah obsluhy přibližně obden. Pokud je kotel v útlumu, automatický provoz udržuje minimální plamen, a kotel tak není třeba denně zapalovat.

V kotli je možné spalovat uhlí nebo dřevní pelety, pro změnu paliva se pouze přenastaví regulace řídicí jednotky. Kotel má pojistku proti prohoření paliva do zásobníku nebo proti přehřátí. Řídicí jednotka doplňuje palivo přesně podle požadovaného výkonu.

Cena kotle začíná na částce 80 000 Kč, za možnost ovládat kotel prostřednictvím mobilního telefonu nebo webového rozhraní si zákazníci připlatí dalších 10 000 Kč. Kotel je zařazen do programu kotlíkových dotací, které mohou pokrýt až 80 % nákladů.

Kanalizace, kterou neslyšíte

Společnost Wavin Ekoplastik představila novou generaci polypropylenového odhlučněného potrubí třívrstvé konstrukce SiTech+. Vnější vrstva se vyznačuje obzvláště vysokou odolností proti poškození potrubí, díky speciálnímu materiálu střední vrstvy jsou spolehlivě zaručeny požadované zvukově izolační vlastnosti a vnitřní vrstva potrubí zajišťuje ochranu proti vysokým teplotám a nepříznivým hodnotám pH proudícího media. Systém Wavin SiTech+ si zachovává tradiční výhody plastových potrubních systémů, zejména hydraulickou hladkost, odolnost proti korozi, nízkou hmotnost, snadnou montáž a díky tomu i příznivé pořizovací náklady.

Díky 20% zvýšení hmotnosti dokáže Wavin SiTech+ redukovat akustický projev protékající vody při současném zachování odolnosti materiálu. Jde o moderní robustní odpadní potrubní systém splňující nejvyšší standardy. Hodnoty hluku vzniklého v souvislosti s provozem vnitřní kanalizace nejsou v ČR regulovány žádnou normou ani předpisem, proto se v praxi běžně používá německá směrnice VDI 4100, která konkretizuje hodnoty povolených hlučností v závislosti na typu a účelu budovy. Maximální povolená hodnota je 20 dB. Novinka SiTech+ splňuje tyto hodnoty s výraznou rezervou.

Silnější, pevnější

Profilované ocelové střešní krytiny Lindab Topline a Ideal se nově nabízejí i ve variantě Strong, tedy ze silnějšího plechu o tloušťce 0,6 mm. Tato verze je tak vhodná pro střechy s vysokým zatížením v náročnějších klimatických podmínkách. Varianta Strong bude k dispozici ve čtyřech nejvyhledávanějších barevných odstínech – cihlově červené, tmavě červené, hnědé a tmavě šedé. Profilace u uvedených krytin zůstává stejná: u krytiny Lindab Ideal je výška vlny 27 mm, u Lindab Topline 42 mm.

Dodává se v povrchové úpravě Classic, Premium nebo Elite. U střešní krytiny Topline přidává Lindab ještě povrchovou úpravu Classic mat. Lindab Topline má díky svému vysokému profilu 42 mm větší tuhost a atraktivní vzhled s nepřehlédnutelnou výraznou vlnou. Krytina je navíc opatřena dokonale propracovanou pojistnou vodní drážkou, která v místě napojení slouží jako ochrana proti zatečení i při extrémních povětrnostních podmínkách.

Tepelné čerpadlo ovládané mobilem

Ti, kteří přemýšlejí o tepelném čerpadle značky Nibe, by měli vědět, že nyní lze topný systém ovládat pomocí SMS zpráv nebo nově prostřednictvím moderní a uživatelsky komfortní aplikace v mobilním telefonu. Služba NIBE Uplink je k dispozici pro uživatele mobilního telefonu s operačním systémem Android nebo pro uživatele telefonů iPhone. „Ta je navržena pro co nejpřehlednější zobrazení všech dostupných funkcí tepelného čerpadla na displeji chytrého mobilního telefonu. Pomocí této aplikace je možné jej ovládat obdobným způsobem jako přes řídicí displejovou jednotku, která obsahuje kvůli snadnější orientaci stejné barevné ikony. Lze tak nastavit i detailní parametry regulace, což je velmi výhodné nejen pro majitele tepelného čerpadla, ale také pro servisní firmy. Výhodou je i to, že výstražná zpráva o případné závadě přijde rovnou na telefon, takže majitel nemusí kontrolovat e-mail,“ vysvětluje Jiří Sedláček. Pokud je tepelné čerpadlo vybaveno novou řadou ovládacího panelu s barevným displejem, GSM modulem se záložní baterií pro případ výpadku elektrické sítě a anténou, lze s ním rovněž komunikovat pomocí SMS zpráv. Ty slouží k jednoduchým změnám v jeho nastavení, informování o aktuálním stavu či k restartu zařízení při jakékoli závadě. Do menu je možné uložit až 4 telefonní čísla, jejichž vlastníci získají oprávnění ke komunikaci s tepelným čerpadlem.

Pevný „sádroš“

Plánujete rekonstrukci nebo si zařizujete nový domov? Tzv. suchá výstavba v současnosti představuje nejsnadnější a nejrychlejší způsob řešení pro stavbu příček, podhledů, předstěn apod. Společnost Rigips od 1. března přichází na trh s novými vysokopevnostními sádrokartonovými deskami Habito, které jsou díky své výjimečné pevnosti a odolnosti srovnatelné s běžným zdivem. Jejich obrovskou výhodou je také to, že do nich lze kotvit předměty běžným vrutem bez nutnosti předvrtání a bez hmoždinek.

Nová sádrokartonová deska disponuje vysokou pevností a odolností srovnatelnou s tradičním zdivem, díky čemuž ji jen tak neprorazíte. Dětské hry či stěhování nábytku tak již nebudou patřit mezi nebezpečné aktivity. Na jeden kotevní bod unese deska Habito až 25 kg, a to bez použití hmoždinek a bez předvrtání. Kvůli hmoždince tak nemusíte otvor sádrovat a navíc vám odpadne nutný úklid, který nastává po vrtání. Zavěšení televize, poliček s knihami či obrazů již proto nebude vůbec žádný problém. Pokud se rozhodnete pro zavěšení opravdu těžkého nábytku, tak můžete použít kovovou rozpínací hmoždinku, tzv. kotvu Molly. S touto kotvou unese deska Habito až 155 kg těžké břemeno.

Uchovejte si energii doma

Česká firma Fitcraft Energy, která se dosud zabývala výrobou velkokapacitních akumulátorových ostrovních systémů určených pro průmyslovou sféru, vyvinula produkt i pro rodinné domy. SaveBOX-HOME dokáže akumulovat elektrickou energii vyrobenou z fotovoltaických panelů a chytře ji distribuovat do domácnosti.

SaveBOX-HOME je z hlediska svého zařazení takzvaný hybridní systém. Jedná se o sestavu akumulátorů, které uchovávají energii získanou ze slunce prostřednictvím fotovoltaických panelů. Uživatel se pak může rozhodnout, co s uchovanou energií udělá. Nejvíce se nabízí, že energii bude využívat k běžnému provozu domácnosti, a tím se významně odpoutá od velkododavatelů elektřiny. Může se ale také chránit před neočekávanými výpadky energie a využívat SaveBOX-HOME jako záložní zdroj.

SaveBOX-HOME je dodáván ve dvou variantách. Pro menší dům s běžnou spotřebou do 3,5 MWh za rok je vhodná verze s kapacitou pro uloženou energii 4,5 kVAh. Pro velké a energeticky náročné domy, se spotřebou nad 5,5 MWh, existuje SaveBOX-HOME s kapacitou pro uloženou energii 7,5 kVAh. V letních měsících dokážou jednotky pokrýt celodenní spotřeby domů.

Obě verze se vzhledově nijak neliší. Liší se jen počtem akumulátorů uvnitř těla. SaveBOX-HOME rozhodně není žádná nevzhledná a hlučná strojovna. Jedná se o závěsný box s nadčasovým designem, takže může zdobit zeď i na viditelném místě. SaveBOX-HOME může být připojený k internetu, tudíž lze kontrolovat parametry z provozu kdykoliv online. Box je vybaven i technologií NFC, takže komunikuje i se stejně vybavenými telefony.

Běžně udávaná životnost LiFePO4 akumulátorů je 4000 nabíjecích cyklů, tedy při běžném denním používání zhruba 10 let. Po této době SaveBOX-HOME nepřestane fungovat, jen se postupně začne snižovat kapacita akumulátorů. Standardní záruku udává výrobce na 5 let, ale lze ji prodloužit na celou dobu životnosti akumulátorů. Na SaveBOX-HOME lze v případě splnění podmínek získat dotaci z programu Nová zelená úsporám*.

Cena SaveBOX-HOME 4,5 se pohybuje kolem 149 000 Kč bez DPH (15%). Cena neobsahuje fotovoltaiku na střechu. Cena SaveBOX-HOME 7,5 se pohybuje kolem 194 000 Kč bez DPH (15%). Cena rovněž nezahrnuje fotovoltaiku na střechu.

Od začátku roku 2016 je spuštěn dotační titul 'Nová zelená úsporám', který obsahuje jednorázovou podporu pro fotovoltaické výrobny elektrické energie umístěné na rodinných domech s akumulací energie v akumulátorech (titul C3.5 a C3.6). Jednotky SaveBOX-HOME jsou se správnou fotovoltaickou elektrárnou optimálně dimenzovány pro oba dotační tituly. Pro elektrárnu s menší variantou jednotky lze získat jednorázovou dotaci 70 000 Kč, pro větší jednotku až 100 000 Kč.

Ytong i pro pilíře

Jednou z nejzásadnějších novinek stavebních prvků Ytong je pilířová tvárnice pro možnost vytvořit tuhou podpěrnou konstrukci, dosud bylo nutné vytvářet pilíře z betonu, mezi nimiž byla vyzdívka z Ytongu. Problém byl v tom, že Ytong a beton mají zcela odlišné tepelné vodivosti. Navíc bylo zapotřebí bednění, velké množství betonu apod.

Nové pilířové tvárnice Ytong ale v sobě mají díru, která se dá naskládat na sebe. Vznikne tak ideální otvor pro vznik pilíře, kam se vstrčí armovací ocel a vylije se betonem. Přitom jde o standardní velikost tvárnice z autoklávovaného pórobetonu kategorie I pro přesné zdění na tenké maltové lože tl. 1–3 mm. Výhodou je i to, že vzniká stejný podklad pro povrchové úpravy.

Pilířové tvárnice se však také mohou používat jako základ pro instalační průduchy, a to bez sekání. Vhodné to bude například pro skryté okapové svody, odpadní roury, ale i rozsáhlé síťové prvky, například při zabudovávání tepelných čerpadel apod.