Až pět podlaží

Vápenopískový zdicí systém SENDWIX od firmy KM Beta, největšího českého výrobce střešních tašek, vápenopískových a pálených cihel a suchých maltových směsí, představuje moderní materiál určený pro nízkoenergetické a pasivní domy. Vysoká pevnost zdicích materiálů umožňuje provádět štíhlé nosné konstrukce a tím šetřit zastavěnou plochu nebo zvyšovat užitnou plochu při splnění tepelně technických požadavků pro daný typ stavby. Nejběžnější tloušťka nosných stěn pro rodinné domy do čtyř podlaží je 175 mm. Novinkou firmy KM Beta pro rok 2016 je ucelený systém zdicích prvků pro nosné konstrukce tloušťky 200 mm, umožňující výstavbu bytových a občanských staveb do pěti podlaží.

Co je Sendwix?

KMB SENDWIX je první ucelený systém vícevrstvých konstrukcí na českém trhu. Celý systém sestává ze tří základních variant obvodových konstrukcí, které se navzájem liší použitými materiály i výsledným vzhledem fasádní vrstvy. U vrstvené stěny KMB SENDWIX přebírá tepelně izolační vlastnosti vrstva z polystyrénu nebo minerální izolace s tloušťkou od 120 mm pro běžné stavby, od 240 mm pro nízkoenergetické stavby a nad 300 mm pro pasivní stavby. Nosnou konstrukci obvodového pláště tvoří vysoce pevné vápenopískové kvádry s tloušťkou 175, 200, 240 a 290 mm. Nosná vrstva z vápenopískových kvádrů nabízí investorům své vynikající vlastnosti, jako je pevnost a únosnost, vysoká zvukově izolační a akumulační schopnost.

Výhody systému Sendwix tloušťky 200 mm

  • Přesnost zdění a rychlost výstavby: Milimetrová přesnost, úspora na omítkách, aplikace na tenkovrstvou zdicí maltu.
  • Volitelnost tepelně technických parametrů: Široká volba tepelně technických vlastností obvodových stěn pouze změnou tloušťky zateplení.
  • Zvuková izolace: Vzduchová neprůzvučnost u vápenopískového zdiva roste úměrně s objemovou hmotností, splňuje požadavky normy na zvukovou izolaci stěn.
  • Akumulace: Schopnost akumulovat teplo díky velké specifické tepelné kapacitě a objemové hmotnosti materiálu, a udržovat tak dlouhodobě požadovanou stabilní teplotu vnitřního prostředí jak v zimně, tak i v létě.
  • Vysoká pevnost bloků SENDWIX umožňuje volit menší tloušťku nosných stěn – zvětší se užitná plocha.
  • Rychlé a jednoduché vedení instalací: Bloky SENDWIX 14 DF-LD a 7 DF-LD jsou opatřeny průchozími kanálky pro vedení elektroinstalace – snížení pracnosti se sekáním drážek.

Jak ochránit hrubou stavbu před zloději

Krádeže na staveništích jsou bohužel českým standardem. Jak ochránit stavbu, materiál a nářadí před zloději? Můžete si instalovat dočasné mobilní kamerové systémy.

„Mobilní IP kamerový systém se zaměří na předem definované zóny, kde se nachází stavební materiál, drahá stavební technika a nářadí nebo zkrátka jakýkoli majetek, který je pro zloděje lákavý. Pokud zloděj naruší definovaný prostor, operátorům se automaticky zobrazí ohrožená část staveniště na monitoru. Poté situaci vyhodnotí a rozhodnou se pro reakci,“ popisuje Jan Peroutka z bezpečnostní agentury Securitas, která novou technologii uvádí na český trh.

Zloděj v přímém přenosu

Obsluha monitoringu stavby má k dispozici hlasový přenos do střeženého prostoru skrze výkonné reproduktory. „Operátor zloděje konfrontuje s realitou, že je jeho počínání sledováno prakticky v přímém přenosu, což na něj působí jako psychologická zbraň se zastrašujícím účinkem. Na místo může zaslat i zásahové vozidlo, kterému předá popis pachatele a další instrukce,“ uzavírá bezpečnostní expert Jan Peroutka. Zařízení neslouží jen koncovým uživatelům, ale je určeno rovněž stavebním firmám.

Dotykově na dveřích

Společnost Schüco vybavila dotykovým displejem modulární panel Schüco Door Control System, který slouží ke komunikaci, kontrole a zabezpečení vstupu. Elegantní panel Schüco DCS z černého skla, několikrát oceněný v oblasti designu, se nejčastěji instaluje přímo do dveřního profilu a konfiguruje individuálně dle preferencí uživatelů objektu. Nově lze tento panel vybavit modulem dotykového displeje s integrovanými funkcemi dveřní komunikace a elektronické vstupní kontroly.

Modulární panel Door Control System se sestavuje individuálně, stejně tak naprogramování funkcí modulu dotykového displeje se přizpůsobuje charakteru objektu a preferencím jednotlivých uživatelů. Videokamera s detekcí pohybu aktivuje systém v okamžiku přiblížení do vstupního prostoru. Zobrazení na displeji se odvíjí od typu objektu. Úvodní aplikací je podsvícené domovní číslo, následně se nejčastěji zobrazuje symbol zvonku se jménem majitele, případně dotykem rolovatelný jmenný seznam se zvonky. Nechybí ani portrétní silueta, kterou lze nahradit reálnou fotografií obyvatele objektu.

Stisknutím symbolu zvonku se spouští vyzvánění, doprovázené potvrzujícím signálem. Videokamera současně přenáší obraz hosta do interkomu (může se jednat o interní video stanice Schüco, IP video telefon, chytrý telefon, softphone nebo tablet), čímž rezident objektu i na dálku okamžitě vidí, kdo přichází. Širokoúhlý objektiv kamery velkoryse snímá celý vstupní prostor. Mezi rezidentem a hostem lze skrze interkom navázat ústní kontakt a vzájemně komunikovat, v takovém případě se na displeji zobrazí symbol úst. Případnému hlučnému okolí se zařízení automaticky přizpůsobí a zajistí srozumitelnou komunikaci, stejně tak intenzita osvětlení displeje se mění v závislosti na okolním světle. Rozhodne-li se rezident dveře otevřít, na displeji se zobrazí symbol dveří a host může vstoupit.

Osoby s oprávněným vstupem si na displeji rovnou nalistují kódovou klávesnici a po zadání numerického kódu se jim dveře automaticky otevřou. Oprávnění vstupu je přes Schüco DCS Touch Display možné naprogramovat a řídit také časově - vymezením konkrétních hodin či pracovních dnů, což usnadňuje kontrolu vstupu zejména u poskytovatelů služeb, kde lze objekt zpřístupnit pouze v přesně specifikovanou dobu.

S plným napojením na IP síť a využíváním internetových technologií otevírá Schüco DCS Touch Display zcela nové možnosti a aplikace. Instalace je možná prakticky ve všech objektech se síťovými rozvody. Přenos audio a videohovorů probíhá skrze otevřený protokol SIP a lze je okamžitě přijímat na IP videotelefonech, smartphonech, tabletech a softphonech, a to jak v rámci lokální sítě, tak na dálku přes internet.

Novinka se zplyňováním

Nový kotel Viadrus P7C kombinuje přednosti litinové spalovací komory s využitím principu zplyňování dřeva a splňuje 5. emisní třídu.

Proces spalování je řízen automatickou regulací, která využívá lambda sondu. Ta se stará o ovládání předehřevu primárního i sekundárního spalovacího vzduchu. VIADRUS P7C je dostupný ve třech variantách, kdy najdeme rozdíly v rozměrech a ve výkonu a s ním souvisejících vlastnostech. I největší dostupný model je prostorově velmi úsporný a s 1 m² se vměstná i do malé kotelny.

Velikost spalovací komory je v závislosti na výkonu 80, 100 a 120 l, což představuje dostatečnou kapacitu pro několik hodin provozu. Do kotle lze navíc vkládat polena o délce až 70 cm, což přináší podstatnou úsporu práce při zpracování dřeva. Účinnost spalování zvýšená předehřevem vzduchu se pohybuje přes 90 %, a VIADRUS P7C tak splňuje 5. emisní třídu.

Hlavní předností kotle VIADRUS P7C je český litinový výměník, který disponuje oproti ocelovému delší životností a lepšími tepelnými vlastnostmi. Na litině výrobce skutečně nešetřil a je to znát také na hmotnosti kotle, která ve všech velikostech přesahuje 500 kilogramů. Dalším pozitivem je přítomnost zkratovací klapky zajišťující správný průběh zátopu. Díky vysoké účinnosti spalování paliva vzniká jen minimum popela, což usnadňuje obsluhu a čistění kotle.

Cena kotle VIADRUS P7C začíná kolem 90 tisíc korun. Velkou výhodou je možnost využít program kotlíkových dotací, které pokryjí 80 % nákladů.

Kalkulátor světla

Interiér zalitý denním světlem, v němž pracujete i relaxujete společně se svými blízkými. To je představa ideálního bydlení pro většinu lidí. Díky aplikaci LUXMETR si můžete už v hrubé stavbě porovnat představu s budoucí realitou a změřit intenzitu osvětlení v novém domově.

Stačí si do chytrého telefonu nebo tabletu stáhnout aplikaci LUXMETR a vydat se na procházku vaším obydlím – rychle a snadno zjistíte intenzitu osvětlení. Držte telefon displejem nahoru a sledujte hodnoty prosvětlení v různých místnostech. Aplikace vám zároveň ihned ukáže, pro jaký prostor se dané prosvětlení hodí a jaké jsou doporučené hodnoty prosvětlení denním světlem pro určitou místnost. Aktuálně naměřený výsledek si můžete na obrazovce zastavit pomocí tlačítka „pause“, měření opětovně spustíte stisknutím tlačítka „play“. Aplikace měří a zobrazuje orientační hodnotu intenzity osvětlení v luxech.