Rozhodování o vhodnosti omítky můžete nechat na odbornících. Zedníci vám ale velmi často navrhnou tu nejlevnější variantu, protože je to prostě nejžádanější. Co nejvíce ušetřit je v našich krajích nejobvyklejší téma i u staveb. Ale kdo přemýšlí, ten se musí nad výběrem omítky zastavit a třeba se i ve výsledku plácnout přes kapsu, protože to nejlevnější není vždy to správné.

Akrylátové omítky

Tohle je ta nejlevnější varianta. Součástí omítky jsou pryskyřice, které povrch uzavřou. Znamená to ovšem, že omítka má špatnou paropropustnost. Nelze ji tedy aplikovat tam, kde naopak paropropustnost chcete mít dobrou – na difuzně otevřené stavby nebo na zateplené domy pomocí vaty. V těchto případech totiž chceme, aby pára prostupovala skrz celou konstrukci až ven, a ne aby kondenzovala na vnitřní straně omítky, jako kdyby na domě byla pláštěnka. Tento typ omítky pak nevadí u zateplovacích systémů pomocí polystyrenu, protože ten je už sám o sobě nepropustný. Další nevýhodou je náchylnost na znečištění.

Zásadní výhodou akrylátových barev je ovšem její snášenlivost s jakýmikoli pigmenty odstínů, a to včetně zářivých organických. Zákazníci tak mají možnost prakticky jakékoli barvy.

Silikátové omítky

Pokud hledáte opravdu dokonale paropropustnou omítku, pak silikátová je ta pravá. Je na bázi draselného vodního skla, což zvyšuje přídržnost s podkladem, protože jde o chemickou vazbu. Ovšem nároky na podklad jsou proti ostatním omítkám vysoce nadstandardní. Lze ji totiž aplikovat pouze na materiály, které obsahují křemík, jako třeba vyzrálé štukové omítky. Podklad musí být opravdu dobře připravený. Problém je s omezeným množstvím odstínů, protože nelze míchat omítku s organickými (jasnými) pigmenty.

Horší vlastnosti vykazuje v nasákavosti. Může se tak stát, že se na fasádě objevují při dešti mokré skvrny, které následně vysychají.

Silikátová omítka může být aplikována na všechny druhy zateplovacích systémů. Výhodou je i přirozená fungicidní vlastnost, kterou musí ostatní omítky dohánět přídavky, jež se však postupem času vymyjí.

Silikátová omítka se používá tam, kde je třeba intenzivně odvádět vlhkost ze zdiva a dát domu patinu, tedy například u rekonstrukcí starých domů.

Silikonové omítky

Nejdražší, ale také technologicky nejlepší řešení je silikonová omítka, která je dostatečně paropropustná, pružná a vodoodpudivá. Může za to přídavek silikonu do pojiva. Ten musí být dostatečně velký, jinak jde o zcela jiný typ omítek (viz dále). Nevýhodou je přirozená absence fungicidity a tedy nutnost přidávání fungicidních přídavků, které v omítce ale nevydrží na věky. Také stejně jako silikátové omítky se nemohou pojit s organickými světlými pigmenty.

Ovšem velkou výhodou je jejich efekt samočištění. Vysoké povrchové napětí silikonu nechává stéct vodu s nečistotami po povrchu, takže nepořádek neulpívá na fasádě a ta je čistší.

Siloxanové omítky

Jde spíš jen o obchodní název, protože jde o akrylátové omítky s minimálním přidáním silikonu. Podle výrobců by měla taková omítka být čistší a lépe odvádět vodní páry. Ve výsledku ale by bylo potřeba silikonu výrazně více, aby byla tato funkce zaručena. Cenově jde o přechod mezi akrylátovými a silikonovými omítkami.

Silikon-silikátové omítky

Smícháním silikátové a silikonové omítky lze získat omítku, která povyšuje jeden a degraduje druhý druh omítky. Lehce zvyšuje vodoodpudivost a zvyšuje pružnost. Bohužel ne natolik, aby bylo možné ji aplikovat na podklady s různými roztažnostmi.

Titulní foto: Shutterstock.com