Základní je, abyste věděli, jestli v technické místnosti budete pracovat s ohněm, nebezpečnými látkami apod. K tomu pak přistupuje projekt i požární zpráva. Podle toho byste pak měli dimenzovat dveře. Také ovšem záleží, kam dveře vedou. Pokud oddělují technickou místnost od obytné místnosti, pak určitě musí být protipožární. Ale stále je tu tolik hledisek…

Požární odolnost

Odolnosti požárních uzávěrů řeší norma ČSN 730852. Rozdělují se hlavně podle požární odolnosti v časových jednotkách, kdy dokážou odolávat účinkům plamene a vysokým teplotám: 1 S, 30, 45, 60, 90, 120 a 180 minut. Další informace získáte z jejich názvů a zkratek. Například EW (dříve PO) omezují požár, a je zde sledováno množství sálavého tepla vyzařujícího z povrchu na straně odvrácené od požáru. EI (dříve PB) jsou dveře bránící požáru, u kterých se na straně odvrácené od požáru sleduje přímo povrchová teplota.

Dále tu máme třídění konstrukcí na základě požární odolnosti a hořlavosti

  • D1 - nezvyšují intenzitu požáru v požadované době požární odolnosti. Obsahují v celé konstrukci nehořlavé hmoty, popř. obsahují hmoty hořlavé, na nichž nezávisí stabilita a únosnost konstrukce a které jsou zcela uzavřeny nehořlavou konstrukcí.
  • D2 - nezvyšují intenzitu požáru v požadované době požární odolnosti. Obsahují i hořlavé materiály, na kterých závisí stabilita a únosnost konstrukce, v požadované době požární odolnosti ale nedochází k jejich hoření či uvolňování tepla.
  • D3 - zvyšují v požadované době intenzitu požáru. Nesplňují požadavky konstrukcí D1 a D2 (např. dřevěné dveře).

Takže pokud najdete dveře s označením EW30DP1, jde o protipožární dveře omezující požár po dobu 30 minut a vyrobené z materiálu, který nezvyšuje intenzitu požáru. Ale pozor! Vyhláška upravuje, že každý rok musí být na požárních uzávěrech proveden servis. Jinak hrozí riziko neproplacení škod z požáru pojišťovnou.

Zvukotěsnost a klima

To, co mnohé napadne, je, že zvukotěsnost dveří musí být zaručena tam, kde v technické místnosti hlučí nějaké technické zařízení. Pokud v ní tedy máte třeba umístěnou vodárnu, bude lepší, když dveře budou zvukotěsné. Útlum je dán v decibelech, které dveře dokážou pohltit. Samozřejmě, že pokud dáte zvukotěsné dveře do sádrokartonové příčky bez izolace, budou vám na nic.

Zároveň je třeba myslet na to, že pokud dveře budou oddělovat dvě místnosti s rozdílnou teplotou, může se stát, že na nich bude kondenzovat voda. A tak je zapotřebí vybrat takzvané klima dveře, které jsou izolovány, ke kondenzaci u nich nedochází a navíc obsahují speciální hliníkovou vrstvu zabraňující pronikání vlhkosti do dveří.

Bezpečnost především

Víte, že nejčastěji se do rodinných domů zloději dostanou přes garáže? Zabezpečení vrat je chabé a spojovací dveře mezi domem a garáží jsou také mizerné. Než by se tedy mořili s bezpečnostními hlavními dveřmi, snažili se vylámat okna s bezpečnostními fóliemi nebo žaluziemi, přes garáž vniknou do domu dvojnásob rychleji.

Nezapomínejte tedy na zabezpečení spojovacích dveří mezi technickou místností a obytnými místnostmi, pokud je do technické místnosti přístup i zvenčí. Tady by měly fungovat všechny zásady výběru vstupních dveří do domu, jen nemusí být tak krásné. Bezpečnostní dveře lze použít např. i do místnosti se zbraněmi, s cennostmi, garáže, příp. oddělit např. prostory pro podnikání (krámek, kancelář) od ostatních obytných prostor.

Doplňky

Extrémně důležité jsou i doplňky na dveřích. Pokud například často nosíte do technické místnosti cokoli v rukou, vyplatí se koupě speciálního odemykacího zámku a okopného plechu, abyste mohli do dveří prostě jen drcnout a ony se vám otevřely lehce samy.

Větrací mřížky - na výběr máte většinou buď dřevěné (kupte mřížku ve stejném odstínu dřeva jako dveře), nebo kovové (mosaz, bronz či třeba satén nikl), které naopak ladí s kováním. Za standard se většinou považuje výška 80 milimetrů a šířka 400, 500 nebo 600 milimetrů. Podle norem musí být umístěny například na dveřích místností, v nichž je umístěn plynový kotel nebo karma.

Dveřní zarážky - používají se všude tam, kde nechcete, aby otevřené dveře narážely do nábytku či stěny, instalují se na podlahu nebo na stěnu. Bývají kovové, někdy v kombinaci kovu a odolného plastu a není problém je koupit tak, aby jejich barva odpovídala barvě dveřního kování, protože bývají k mání mosazné, chromové či niklové.

Okopné plechy - využijete je především v místech se zvýšenou zátěží, jako jsou obchodní, kancelářské či skladové prostory. Většinou bývají nerezové, matné či lesklé, aby odolaly velkému provozu, standardem je výška 200 milimetrů, šířka se volí podle typu dveří.



Přejezdy prahů - pokud budete vjíždět do dveří s vozíky, překonávání prahů bude dost bolestné. Proto už v začátcích myslete na prahy s nájezdy.

Mechanický práh - jde o součást dveří, která mechanicky utěsňuje prostor mezi podlahou a dveřmi. Vyžadují to kouřotěsné i zvukotěsné dveře. Systém je založený na principu jednoduché lišty, která zavřením spadne a přitiskne těsnicí člen k zemi, případně se zvedne k zárubním.



Automatické zavírání - zavírat dveře nemusí být úplně jednoduché, pokud máte plné nebo špinavé ruce. Klasické automatické zavírání dnes už může být i skryté ve dveřích.

Dvoupolodrážkové dveře - zvyšují izolační vlastnosti spoje dveří a zárubní. Jsou však zapotřebí jak speciální dveře, tak i zárubně. Tyto dveře se používají hlavně jako protipožární pro jejich velkou tloušťku, dobrou izolaci (hlavně zvukovou - až 43 dB) a stavební pevnost.

Titulní foto: Sapeli